Realizace chytrého elektroměru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Semestrální práce se zabývá problematikou chytrého měření, konkrétně měřením elektřiny. Čtenáři přibližuje základní pojmy s tím spojené a popisuje technologii použitou k realizaci takového eletroměru. Praktickým výstupem této práce je reálný chytrý elektroměr vyrobený z jednodeskové platformy Raspberry Pi 3 B+, platformy Arduino, a dvou externích modulů pro měření stavu sítě. Těmito moduly jsou proudový senzor SCT-013-000 a senzor napětí ZMPT101B. Programové řešení pro ovládání jednotlivých komponentů a pro práci s těmito daty je uskutečněno pomocí kombinace vlastního kódu a externí knihovny společnosti Gurux
This thesis deals with the issue of smart metering, specifically electricity metering. It introduces the reader to the basic concepts associated with it and describes the technology used to implement such an electricity meter. The practical output of this work is a real smart electricity meter made of a singleboard platform Raspberry Pi 3 B, the Arduino platform and two external modules for measuring the state of electrical network. These modules are current sensor SCT-013-000 and a voltage sensor ZMPT101B. The software solution for controlling individual components and for working with the data is implemented using a combination of code created specifically for this purpose and of code from an external library belonging to Gurux company.
Description
Citation
CU, L. Realizace chytrého elektroměru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Malina, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Petr Bilík, Ph.D. (místopředseda) JUDr. Matěj Myška, Ph.D. (člen) Ing. Jan Látal, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Lieskovan (člen) Ing. David Smékal (člen) Ing. Karel Kuchař (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta: Donést na obhajobu realizovaný HW a prakticky demonstrovat funkčnost. Je využit HDLC nebo Wrapper? Proč není implementována bezpečnost? Chytrý elektroměr = zabezpečený elektroměr. Otázky komise: Jakým způsobem se v praxi přepínají tarify? U chytrého elektroměru nemá žádnou funkci HDO (Hromadné Dálkové Ovládání)? Jaké používáte AD převodníky, vzorkovací frekvence? Testoval jste, jaké dosahujete přesnosti? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO