Zátěžové testování internetové telefonie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá vývojem modulu pro program JMeter, jenž přidává funkcionalitu zátěžového testování protokolu SIP, která doposud v programu chyběla. Teoretická část práce se zabývá internetovou telefonií a kodeky využívající se v telefonii. Je podrobně rozebrán protokol SIP a závěr této části se věnuje zátěžovému testování. Praktická část se zaměřuje především na vývoj navrženého modulu, kdy je dopodrobna popsán kód modulu, ale také se věnuje instalaci a konfiguraci telefonní ústředny Asterisk, na které je navržený modul testován. Výsledky tohoto testování jsou analyzovány na samotném konci této práce.
The thesis deals with the development of a module for JMeter that adds SIP stress testing functionality that was previously missing in the program. The theoretical part of the thesis deals with Internet telephony and codecs used in telephony. The SIP protocol is discussed in detail and the end of this part is devoted to stress testing. The practical part focuses mainly on the development of the proposed module, where the code of the module is described in detail, but it also deals with the installation and configuration of the Asterisk PBX on which the proposed module is tested. The results of this testing are analyzed at the very end of this thesis.
Description
Citation
ŠÍPEK, M. Zátěžové testování internetové telefonie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Václav Zeman, Ph.D. (místopředseda) JUDr. Mgr. Jakub Harašta, Ph.D. (člen) Ing. Radomír Svoboda, Ph.D. (člen) Mgr. Ing. Pavel Šeda (člen) Ing. Vlastimil Člupek, Ph.D. (člen) Ing. et Ing. Petr Musil (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky Otázky oponenta diplomové práce: -Uveďte možné případy užití realizovaného zátěžového softwaru. Jaké výhody představuji jeho implementace v rámci nástroje JMeter? -Pokud by měl být nástroj dále rozšířen, jakým způsobem by bylo možné analyzovat také kvalitu RTP spojení? Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO