Modul do antispamového software zajišťující filtraci e-mailů za využití geolokace odesílatele

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá vytvořením modulu do antispamového softwaru zajišťující filtraci e-mailů za využití geolokace odesílatele. V teoretické části práce se obecně popisuje spam a hrozby, které se šíří e-mailovou komunikací, jako je sociální inženýrství a malware. Následně je popsán princip e-mailu a e-mailových hlaviček, e-mailové filtry i jejich metody na filtraci zpráv a jako poslední je popisována geolokace IP adresy a způsoby zjištění polohy síťového zařízení. Vytvořený modul Geolock pro filtraci e-mailů byl vyvinut pro antispamový software SpamAssassin a používá geolokační databázi IP2Location. Je znázorněno zakomponování modulu do programu SpamAssassin a je popsán samotný modul a jeho jednotlivé části. Modul je otestován na datasetu a je naznačeno jeho reálné použití. Modul Geolock je zveřejněný na platformě GitHub pod licencí MIT (https://github.com/MartinKovarik/Geolock).
This thesis deals with the creation of a module for antispam software providing email filtering using sender geolocation. The theoretical part of the thesis describes spam in general and the threats that spread through email communication, such as social engineering and malware. Then the principle of email and email headers, email filters and their methods to filter messages are described and lastly IP geolocation and machine location methods are described.The created filtering module Geolock was designed for the SpamAssassin antispam software and uses the IP2Location geolocation database. The embedding of the module into SpamAssassin is shown and the module itself and its different parts are described. The module is tested on a dataset and a real-life application is outlined. The Geolock module is published on GitHub under the MIT license (https://github.com/MartinKovarik/Geolock).
Description
Citation
KOVAŘÍK, M. Modul do antispamového software zajišťující filtraci e-mailů za využití geolokace odesílatele [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Dan Komosný, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Radek Martinek, Ph.D. (místopředseda) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Pirohovič (člen) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (člen) Ing. Petr Blažek (člen) Ing. David Kohout (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Student obhájil diplomovou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Otázky: Pro IP geolokaci lze použít více volně dostupných databází. Volbu databáze IP2Location jste zdůvodnil domluvou s vedoucím práce a vyšší přesností odhadu polohy vůči jiným databázím. Následně je pak pouze uvedený odkaz na jeden zdroj, který pracuje se staršími daty. Lze výrok o nejlepší přesnosti databáze IP2Location podložit i novějšími zdroji?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO