Bezdrátový komunikační modul v pásmu 868 MHz s podporou MESH sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem bezdrátového komunikačního modulu, který umožňuje komunikaci v bezlicenčním pásmu na frekvenci 868 MHz. Navržený modul je jednoduše implementovatelný do různých typů embedded zařízení pomocí technologie SMT. Tento komunikační modul se skládá z nízkopříkonového radiofrekvenčního vysílače, symetrizačního obvodu, impedančního přizpůsobení, rádiové antény a elektromagnetického stínění. Komunikace mezi embedded zařízením a bezdrátovým komunikačním modulem probíhá pomocí rozhraní SPI a konfigurovatelných GPIO. Součástí této práce je i navržená firmware knihovna, která obsluhuje bezdrátový komunikační modul a umožnuje komunikaci v režimu peer-to-peer a v režimu MESH sítě. Pro režim MESH sítě je navržena vhodná struktura komunikačního protokolu včetně její implementace. Součástí MESH sítě je vytvořen postup pro její vytvoření a správu. Využití této práce je směrováno do oblasti řídicích a senzorických systémů s uplatněním v automatizaci.
This thesis deals with design of a wireless communication module that allows communication in the unlicensed band at the frequency of 868 MHz. The designed module can be easily implemented in various types of embedded devices using SMT technology. This communication module consists of a low-power radio frequency transmitted, balancing element, impedance matching, radio antenna and electromagnetic shielding. Communication between the embedded device and the wireless communication module is realized using the SPI interface and configurable GPIOs. Part of this work is the proposed firmware library, which operates the wireless communication module and allows communication in peer-to-peer mode and in MESH network mode. A procedure for its creation and management is created as part of the MESH network. The use of this work is directed to the field of control and sensor systems with application in automation.
Description
Citation
UHLÍŘ, M. Bezdrátový komunikační modul v pásmu 868 MHz s podporou MESH sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Zdeněk Kolka (předseda) prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida (místopředseda) Ing. Jan Kufa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. (člen) Ing. Pavel Šedivý (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student prezentuje výsledky své závěrečné práce a odpovídá na otázky oponenta. doc. Ing. Jiří Masopust, CSc. Proč počet nódů je 100? Student vysvětluje, proč byl tento počet zvolen. Poč jste zvolil tuto frekvenci? Student odpovídá, které frekvence zvažoval. Metodika měření, volba výšky umístění zařízení? Student vysvětluje, žádnou normu do úvahy nebral. Ing. Pavel Šedivý: Jaká je do budoucna představa o přidělování klíčů? Student vysvětluje jak funguje distribude klíčů. prof. Dr. Ing. Zbyněk Raida: Volba antény? Student vysvětluje, jak volil anténu.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO