Simulace denních zátěžových profilů pro hodnocení tarifových struktur

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá simulací denních zátěžových profilů pro účely vyhodnocení tarifní struktury. V první části práce je uvedena rešerše ekonomického hlediska dodávky elektřiny, tedy trhy s elektřinou, návrhem tarifů a tarifními strukturami v Česku a dalších evropských zemích. Práce se také zabývá konceptem komunitních energetických systémů. Stěžejní částí této práce je vytvoření modelu pro simulaci denních zátěžových profilů a zavést to k vyhodnocení více scénářů rozúčtování. Teoretická část práce se zabývá trhem s elektřinou, procesem jeho tvorby a prvky, které dohromady tvoří tarifní strukturu. Ceny elektrické energie jsou uvedeny z historického a aktuálního hlediska pro několik evropských zemí. Poté jsou uvedeny klíčové technologické aspekty komunitních energetických systémů. V praktické části této práce je uvedena simulace určená k vygenerování denních profilů spotřeby domácností. Model, implentován v prostředí Matlabu, používá Poissonovo i Binomické rozdělení. Vychází z profilu obsazenosti (aktivity) v každé domácnosti v jednotlivých hodinách a také z náhodného spínání spotřebičů. Na základě modelu byly otestovány scénáře pro výpočet ceny elektrické energie pro jednotlivé typové případy domácností.
This thesis deals with simulating daily load profiles for the purpose of evaluating tariff structures. The first part of the thesis examines the economic aspect of electricity supply-that is, electricity markets, tariff design, and tariff structures available in Czechia and other European countries. The thesis also covers the concept of integrated community energy systems. The key part is creating a model simulation for simulating daily load profiles using a bottom-up method and presenting multiple scenarios for determining the price of electricity in different scenarios.
Description
Citation
ABDALLAH, H. Simulace denních zátěžových profilů pro hodnocení tarifových struktur [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Simulace denních zátěžových profilů pro hodnocení tarifových struktur. S posudky seznámili komisi vedoucí práce Ing. Radil a oponent Ing. Paar. Student odpověděl na dotazy oponenta. Docent Baxant a docent Topolánek položili dotazy k metodice měření a simulací. Ing. Ptáček položil dotazy k modelům vybraných spotřebičů. Student na položené dotazy odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO