Implementace postupů a vyhodnocení dat ze zkoušek souladu výrobních modulů kategorie A1 a A2

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Úvodní část diplomové práce obsahuje základní poznatky problematiky výrobních modulů a popis jednotlivých kategorií podle nařízení komise EU 2016/631, které se připojují do elektrizační soustavy v ČR. V souvislosti s tímto rozřazením a se zadáním této práce, jsou dále popsány jednotlivá pravidla pro připojování a provozování výrobních modulů kategorie A1 a A2. Práce se dále zabývá ověřováním souladu a shody výrobních modulů s platnou legislativou. Zásady ověřování výrobních jednotek se řídí nově navrhovanou normou EN 50 549-10. Přínos práce spočívá zejména v přípravě na vytvoření certifikovaného pracoviště, které se bude zabývat zakázkovým měřením výrobních jednotek. Tato příprava nevychází pouze z vytvořeného testovacího manuálu, ale z dalších dvou důležitých částí, jako vytvoření vyhodnocovacích skriptů a výstupního protokolu. Skripty budou sloužit pro zpracování naměřených dat u jednotlivých zkoušek a poskytnou vhodný grafický výstup jednotky, který bude umístěn do výstupního protokolu. Tento protokol tak bude komplexním oficiálním výstupem měření zkoušené jednotky.
The introductory part of the diploma thesis contains basic knowledge of the issue of Power Generating Module (particularly local) and a description of individual categories according to the EU Commission Regulation 2016/631, which are connected to the electricity system in the Czechia. In connection with this classification and the assignment of this work, the individual rules for connecting and operating Power Generating Module of categories A1 and A2 are further described. The work also deals with verifying the compliance and conformity of production modules with applicable legislation. The principles of verification of production units follow the newly proposed standard EN 50 549-10. The benefit of the work lies mainly in the preparation for the creation of a certified workplace, which will deal with custom measurement of production units. This preparation is based not only on the created test manual, but on two other important parts, such as the creation of evaluation scripts and the output protocol. The scripts will be used to process the measured data for individual tests and will provide a suitable graphical output of the unit, which will be placed in the output protocol. This protocol will thus be a comprehensive official measurement output of the tested unit.
Description
Citation
BLÁHA, M. Implementace postupů a vyhodnocení dat ze zkoušek souladu výrobních modulů kategorie A1 a A2 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Štěpán Foral, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Václav Vyčítal, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Vavera (člen)
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své diplomové práce. S posudky seznámili komisi vedoucí práce Ing. Morávek a oponent prof. Drápela. Vedoucí práce hodnotil stupněm A s 95 b. Oponent hodnotil stupněm A s 90 b. Následnou rozpravu zahájil prof. Drápela položením otázek oponenta. Student reagoval na vybrané dotazy oponenta. Doplňující dotaz položila doc. Orságová na přesnost měření měniče, Ing. Vavera na proceduru testování měničů. Student pohotově odpověděl na dotazy. Předsedkyně komise uzavřela diskusi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO