Možnosti výpočtu nesymetrického ustáleného chodu softwarovými nástroji

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se skládá z čtyř částí. V první části práce je uveden teoretický úvod do problematiky výpočtu ustáleného chodu elektrizační soustavy. Dále je proveden rozbor řešení ustáleného chodu sítě jako lineární a jako nelineární úloha. V této práci je pro výpočet nelineární úlohy použita Newtonova iterační metoda. Dále jsou uvedeny možnosti zlepšení výpočtu ustáleného chodu zlepšováním Newtonové iterační metody a použitím nestandardních metod. V druhé části práce jsou popsány možnosti výpočtu ustáleného chodu pomocí různých výpočetních nástrojů, jako Pandapower, Matpower, OpenDSS a PSS Sincal. V třetí části práce je vybraným výpočetním nástrojem vyzkoušena možnost výpočtu nesymetrických stavů v NN síti pro stav s modelovaným středovým vodičem a bez tohoto vodiče, ladění tlumivky v kompenzované síti a výpočet zemního spojení v kompenzované sítí. V čtvrté části práce je vyzkoušen výpočet nesymetrického ustáleného chodu pro větší NN síť a provedeno vyhodnocení vlivu modelování PEN vodiče na výsledky výpočtu oproti výpočtům sítě bez tohoto vodiče.
This work consists of four parts. The first part of the thesis provides a theoretical introduction to the power flow calculation problem. Furthermore, the analysis of power flow calculation as a linear and as a nonlinear problem is performed. In this thesis, Newton’s iteration method is used in the calculation of the nonlinear problem. The following describes possibilities for improving the power flow calculation by improving the Newton's iteration method and using non-standard methods. The second part describes the possibilities of power flow calculation using various software applications, such as Pandapower, Matpower, OpenDSS and PSS Sincal. In the third part of the thesis the selected software applications tool is used to test the possibility of unsymmetrical power flow calculation in the LV network for the state with and without the PEN conductor, and the calculation of the ground fault in the compensated network. In the fourth part of the work, the unsymmetrical power flow calculation is tested for a larger LV network, further is performed the evaluation of the influence of PEN conductor modeling on the calculation results compared to the calculations of a network without this conductor.
Description
Citation
ERMOLENKO, I. Možnosti výpočtu nesymetrického ustáleného chodu softwarovými nástroji [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. Štěpán Foral, Ph.D. (člen) Ing. Michal Krbal, Ph.D. (člen) Ing. Jan Morávek, Ph.D. (člen) Ing. Michal Ptáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen) Ing. Václav Vyčítal, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Vavera (člen)
Date of acceptance
2022-06-06
Defence
Student seznámil komisi s výsledky své diplomové práce. S posudky seznámili komisi vedoucí práce Ing. Vyčítal a oponent Ing. Koudelka. Vedoucí práce hodnotil stupněm A s 93 b. Oponent hodnotil stupněm B s 89 b. Student reagoval na dotazy oponenta. Následnou rozpravu zahájila doc. Orságová položením otázky na důvod vypočtené velikosti napětí na tlumivce a jaká je obvyklá míra nesymetrie. Student odpověděl na dotazy. Doplňující dotaz položil prof. Drápela na výsledek porovnávání programů ve smyslu parametrizování modelů a na velikost odporu uzemnění a zpětné cesty. Student pohotově reagoval na položené otázky. Předsedkyně komise uzavřela diskusi.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO