Modelování energetických toků v obci s bateriovými systémy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá bateriovými systémy a možnostmi jejich využití hlavně ve spojení s FVE pro domácí účely, částečně pak pro síťové účely. Dále se práce zabývá dopady zvýšeného počtu BEV na zatížení. Cílem práce je nasimulovat a zkoumat výkonové toky, v rámci vybrané sítě při zvýšeném počtu FVE ve spojení s bateriovými systémy. Výpočet výkonových toků je prováděn v programu OpenDSS a vstupní data pro simulace jsou vytvářena v programu Matlab. Teoretická část práce popisuje technologie bateriových systémů a způsob jejich provozu. Částečně se dotýká i využití bateriových systémů pro síťové využití. V praktické části je provedeno vyhodnocení simulací zkoumající možnosti bateriových systémů limitovat špičky přebytků generované energie. Zároveň je zkoumán dopad zvýšeného zatížení způsobeného dobíjením BEV a možnosti bateriových systémů na snížení tohoto zatížení.
This thesis studies battery systems and possibilities of their utilization together with PV systems mainly for domestic purposes. Furthermore, the thesis deals with the impact of increased number of BEVs on load demand. The aim of the thesis is to simulate and investigate the power flows, within a selected grid, with high levels of PV generation paired with battery systems. The calculation of the power flows is performed in OpenDSS and the input data for the simulations are generated in Matlab. The theoretical part of the thesis describes the technology of the battery systems and how they operate. The thesis also partly touches on the use of battery systems for grid applications. In the practical part, an evaluation of simulations investigating the capability of battery systems to limit peaks of surplus generated energy is performed. As well as that the impact of increased load caused by BEV charging and the possibilities of reduction of this load via use of battery systems is also investigated.
Description
Citation
ŘEHOŘEK, T. Modelování energetických toků v obci s bateriovými systémy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student seznámil komisi se svou diplomovou prací na téma Modelování energetických toků v obci s bateriovými systémy. S posudky vedoucího a oponenta seznámil komisi Ing. Paar. Na otázky oponenta i vedoucího student odpověděl. Při následné diskuzi položil jako první dotaz doc. Mastný ohledně ceny jednoho kilometru posilujícího vedení, na který student reagoval. Dále doc. Topolánek požádal studenta o technické podrobnosti analyzovaného odběrného místa a o podrobnosti průběhu analýzy, student zodpověděl. Docent Mastný se dotázal studenta na režim provozu přítomných fotovoltaických zdrojů, student reagoval. Na doplňující dotazy doc. Mastného student odpovídal.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO