Funkční bezpečnost mikrokontrolérů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce se zabývá principy a mechanismy funkční bezpečnosti pro mikrokontroléry. Jsou popsány normy IEC 60730 a IEC 60335, ze kterých plynou požadavky na testování dílčích funkčních bloků mikrokontroléru. Dále jsou rozebrány požadavky na samotný návrh bezpečného softwaru. Stěžejní kapitolou teoretické části je návrh a diskuse testů funkční bezpečnosti pro dané periferie. V praktické části je nejprve navržen demonstrační hardware plynového kotle s bezpečnostními prvky a diagnostickými mechanismy řízený dvěma mikrokontroléry NXP KV46, které vzájemně komunikují přes rozhraní UART. V kapitole zabývající se softwarem je popsán návrh aplikačního softwaru pro plynový kotel a následně jsou pro mikrokontroléry implementovány testy funkční bezpečnosti. Pro testovací a demonstrační účely je navrženo grafické uživatelské rozhraní v programu FreeMASTER.
This Master’s thesis deals with the principles and mechanisms of functional safety for microcontrollers. The IEC 60730 and IEC 60335 standards are described, from which the requirements for testing of microcontroller functional blocks are derived. Furthermore, the requirements for designing safety software are discussed. The most important chapter of the theoretical part is the design and discussion of functional safety tests for the given peripherals. In the practical part, a demo hardware of a gas boiler with safety features and diagnostic mechanisms controlled by two NXP KV46 microcontrollers communicating via a UART interface is designed. In the software chapter, the design of the application software for the gas boiler is described and then functional safety tests are implemented for the microcontrollers. For testing and demonstration purposes, a graphical user interface is designed in the FreeMASTER tool.
Description
Citation
KLECKER, J. Funkční bezpečnost mikrokontrolérů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Radimír Vrba, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Vilém Kledrowetz, Ph.D. (člen) Ing. Vladimír Levek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Josef Šandera, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále student odpověděl na otazky z diskuze komise státní záverečné zkoušky. Metodologie testování vnějších vlivů na přesnost převodníku. Testování a porovnávání reference pomocí multiplexeru jeho chování při chybě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO