Modul pro sběr dat z průmyslových zařízení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem modulu sběru dat z průmyslových zařízení. Jako vhodný protokol pro komunikaci s průmyslovými zařízeními je vybrán protokol OPC UA. Zdrojem dat jsou OPC UA servery na PLC výrobce Siemens. Pro zabezpečený transport přes TLS do veřejného cloudu Microsoft Azure je použit software IoT Edge a brána IoT Hub. Data jsou ukládána do Time Series databáze InfluxDB. Pro vizualizaci dat jsou použity webové aplikace Influx DB a Grafana. Software je testován v provozu na průmyslovém zařízení.
Theses deals with development of a module for data collection from industrial equipment. As a suitable protocol for collecting data is chosen OPC UA. The source of data are OPC UA servers on PLCs from Siemens. For secure transport to public cloud Microsoft Azure over TLS protocol is used IoT Edge and IoT Hub gate. The data are stored in Time Series database InfluxDB. For visualization are used web applications Influx DB and Grafana. Software is tested on industrial equipment.
Description
Citation
VÁVRA, P. Modul pro sběr dat z průmyslových zařízení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Jan Mikulka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jakub Arm, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Peter Honec, Ph.D. (člen) Ing. Stanislav Klusáček, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma "Modul pro sběr dat z průmyslových zařízení". Po prezentaci v průběhu odborné rozpravy odpověděl na otázky: - Jakým způsobem se systém konfiguruje, a je nutné pro konfiguraci fyzicky přijít do kontaktu se strojem? - Uvažoval jste alternativu k Microsoft Azure? Student obhájil diplomovou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO