Tepelný model synchronního stroje s permanentními magnety a vnějším rotorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá analýzou ztrát vznikajících ve stroji, konstrukcí permanentních synchronních strojů s vnějším rotorem a popisem vztahů pro přenos tepla. Dále jsou v této práci popsány způsoby chlazení těchto strojů. V této práci jsou také popsány metody vyhodnocování teplot a aproximace přenosu tepla vedením a optimalizace LPTN. V neposlední řadě je pro odhad teplot použito strojové učení založené na naměřených datech.
This thesis deals with the analysis of losses generated in the machine, construction of permanent synchronous machines with the outer rotor, and description of relations for heat transfer. Moreover, in this thesis, the ways these machines cool are described. This thesis describes methods of evaluating temperatures and the conductive heat transfer approximation and optimization of the LPTN. Last but not least, machine learning based on the measured data is used for temperature estimation.
Description
Citation
SVĚTLÍK, M. Tepelný model synchronního stroje s permanentními magnety a vnějším rotorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (předseda) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Bárta, Ph.D. (člen) Ing. David Šimek (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Tepelný model synchronního stroje s permanentními magnety a vnějším rotorem. Nejdříve popsal cíle a motivace práce. Student popsal jednotlivé ztráty synchronních strojů s permanentními magnety. Následně popsal metody tepelného modelování pomocí tepelné sítě a metody konečných prvků. Poté ukázal výslednou tepelnou síť. Představil analyzovaný stroj a dále představil průběhy měřených dat. Student následně představil optimalizační metody (genetický algoritmus, decision tree). Dále prezentoval výsledky dosažených pomocí genetického algoritmu a descision tree. Na otázky oponenta i komise odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO