Analýza kritických parametrů akumulátorů pro vesmírné aplikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá využitím lithno-iontových akumulátorů pro vesmírné aplikace. Jsou zde popsány primární a sekundární elektrochemické zdroje a jejich porovnání. Hlavní část této práce se zabývá lithno-iontovými akumulátory, jejich historií, vlastnostmi a použitými materiály, věnuji použitím li-ion akumulátorů pro vesmírné aplikace z pohledu teploty a popisuji účinky teplot na li-ion akumulátory. V poslední kapitole se zabývám lithným pokovováním a jeho detekcí. V praktické části je navržena metodika pro detekci lithného pokovování, kterou po té testuji na řadě článků, které měřím při různých pracovních teplotách a zatíženích.
This thesis deals with the use of lithium-ion batteries for space applications. Primary and secondary electrochemical sources and their comparison are described in the paper. The main part of this work deals with lithium-ion batteries, their history, properties and used materials, deals with the use of li-ion batteries for space applications in terms of temperature and describes the effects of temperatures on li-ion batteries. At the last chapter deals with a lithium plating and his detection. In the practical part, a methodology for the detection of cast plating is proposed, which I then test on a number of cells, which I measure at various practical workloads.
Description
Citation
ŠIMEK, M. Analýza kritických parametrů akumulátorů pro vesmírné aplikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Tomáš Kazda, Ph.D. (člen) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-07
Defence
Otázky komise k obhajobě: 1) Jaká je výhoda využití koeficientu parazitních reakcí oproti použití Coulumbické účinnosti? 2) Jakým způsobem lze vyčíst Lithium plaiting z grafu ukazující koeficientu parazitních reakcí pro jednotlivé cykly? 3) Jak hodnota koeficientu parazitních reakcí v Obr. 6.45 ukazuje na Lithium plaiting? 4) Co se děje s baterkou když se rychleji nabíjí a proč se zahřívá? 5) Je lithium plating vratný nebo nevratný? 6) Na základě čeho byly určeny paramtery vesmíru, byly provedeny simulace? Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO