Zhodnocení využití nedestruktivní metody akustické emise na materiálech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá pojmem a jevem akustické emise a metodou nedestruktivního zkoušení kovových materiálů pomocí signálů akustické emise. Dále se zaměřuje na korozi kovových materiálů a její základní druhy podle několika hledisek. Rovněž jsou zde ve zkratce nastíněny základní možnosti ochrany kovových materiálů proti korozi a korozní zkoušky. Práce se také věnuje využití metody akustické emise u koroze různých kovových materiálů, a to na konkrétních praktických příkladech z oblasti automobilového, leteckého, potravinářského a výrobního průmyslu včetně stavebnictví. Experimentální část je zaměřena na kontinuální sledování koroze vzorků v kondenzační komoře po stanovenou dobu a rovněž se věnuje výběru a charakteristikám vybraného zkušebního materiálu (šedá litina), přípravě vzorků, metalografickému rozboru a akustické emisi včetně vyhodnocení výsledků.
This master thesis is about acoustic emission itself and acoustic emission as a nondestructive method of testing materials. There are different types of metal materials corrosion too. In this thesis is possible also find corrosion protective methods. There are practical examples of use the acoustic emission method at metal materials corrosion from automotive, aviation, food processing and manufacturing industry with construction and civil engineering examples. The experimental part is focused on samples preparing and measuring the acoustic emission signals during continual corrosion process of grey cast iron in condensational corrosion chamber. These results are supported and completed with metallographic analysis.
Description
Citation
VAŠÍKOVÁ, S. Zhodnocení využití nedestruktivní metody akustické emise na materiálech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Jana Zimáková, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. 1. Jakým způsobem se vyhodnocují výstupy akustické emise?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO