Zhodnocení technologie studené kinetické depozice (Cold Spray)

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cold spray nebo také studená kinetická depozice je poměrně nový a v posledních letech rychle se rozvíjející metoda tvorby a nanášení kovových i nekovových materiálů, který vychází z technologie žárového nástřiku. Cold spray technologie má jedinečné vlastnosti zejména díky nízkým teplotám depozice a fyzikálním principu růstu vrstvy. Diplomová práce se zaměřuje na možnost využití pro antikorozní ochranu. Na vzorcích substrátu z hliníku a vrstvy mědi vytvořených nízkotlakým Cold spray byly provedeny zrychlené korozní zkoušky v kondenzační komoře. Vznik koroze byl vyhodnocován akustickou emisí a následně byl na jednotlivých vzorcích proveden metalografický rozbor. Antikorozní vlastnosti mědi byly brány v potaz u praktického návrhu, stejně tak jedinečné antibakteriální a viry inaktivující vlastnosti.
Cold spray or Cold gas dynamic spraying is actually new process for coating application. Origin of Colds technology spray is thermal spray. Cold spray technology has some advantages therefor any other common thermal technology. Cold spray technology has unique properties mainly due to low deposition temperatures and the physical principle of layer growth. Master’s thesis has focused on the possibility of use for corrosion protection. Accelerated corrosion tests were performed in a condensation chamber with samples of aluminium substrate and low pressure cold sprayed copper layer. The formation of corrosion was evaluated by acoustic emission and metallographic analysis. The anti-corrosion properties of copper have been considered in practical design, as have the unique antibacterial and virus inactivating properties.
Description
Citation
BUČEK, T. Zhodnocení technologie studené kinetické depozice (Cold Spray) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Tomáš Binar, Ph.D. (předseda) Ing. Ladislav Chladil, Ph.D. (místopředseda) Ing. Zdenka Rozsívalová (člen) Ing. Jana Zimáková, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Zatloukal (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
„Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta.“ 1. Jak se změní aplikace v praxi bez použití mědi. 2. Proč se v praxi měď nevyužívá? 3. Zvažoval jste využití stříbra? 4. Jak ovlivňuje klimatická komora měření akustickou emisí? 5. Nevzniká na rozhraní kovů k tvorbě intermetalické vrstvy?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO