Automatické zpracování DCE-MRI dat

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou automatického zpracování DCE-MRI dat. Popisuje některé důležité postupy a metody. Práce je rozdělena na teoretickou část, praktickou část a závěr. V teoretické části jsou zejména popsány některé metody, na základě kterých byla poté řešena část praktická. Je zde ale popsána i další teorie, která souvisí s tématem. V praktické části se poté navazuje na danou teorii a řešíme zde problém automatické detekce arteriálních voxelů a průběhy koncentrace kontrastní látky v arteriích. Algoritmy jsou otestovány na obrazových datech mozku potkanů získaných z DCE-MRI. Závěr slouží jako shrnutí a zhodnocení našich výsledků. Také slouží jako úvaha nad realizací našich metod.
This master thesis deals with the issue of automatic processing of DCE-MRI data. It describes some important procedures and methods. The work is divided into theoretical part, practical part and conclusion. The theoretical part mainly describes some methods, on the basis of which the practical part was then solved. However, another theory related to the topic is also described here. The practical part then builds on the theory and solves the problem of automatic detection of arterial voxels and the concentration of contrast agent in the arteries. The algorithms are tested on rat brain data obtained from DCE-MRI. The conclusion serves as a summary and evaluation of our results. It also serves as a reflection on the implementation of our methods.
Description
Citation
KARELA, J. Automatické zpracování DCE-MRI dat [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Černý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radim Kolář, Ph.D. (místopředseda) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Smital, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Vičar (člen) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Janoušek položil otázku, zdali by transformace dat vedla k lepšímu odlišení arterií a vén. Ing. Vičar položil otázku, jaký algoritmus pro prokládání byl použit? Jaké příznaky vstupovaly do algoritmu k-means? Lze použít časové zpoždění jako další příznak? Student obhájil diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO