Příprava a optimalizace elektricky zvlákňovaných materiálů vhodných jako generátory elektrické energie

No Thumbnail Available
Date
Authors
Pokorná, Romana
ORCID
Advisor
Tofel, Pavel
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá energy harvestingem a je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou. V teoretické části práce jsou nejprve popsány dielektrické parametry, je vysvětlen význam piezoelektrického a triboelektrického jevu a jsou představeny a popsány principy zisku elektrické energie. Poslední kapitola teoretické části práce je věnována různým elektricky zvlákňovaným materiálům vhodných pro energy harvesting. Praktická část práce je zaměřena na nanovlákna jakožto generátory energie. Právě v této části jsou proměřeny vybrané dielektrické parametry: dielektrická konstanta (relativní permitivita) a ztrátový činitel. Dále je vyroben funkční triboelektrický nanogenerátor a jsou proměřeny jeho vlastnosti.
This master's thesis is focused on energy harvesting and is divided into two parts: theoretical and practical part. The theoretical part of the thesis contains the dielectric parameters, the meaning of the piezoelectric and triboelectric effect and the principles of electric energy gain in energy havesting. The last chapter of the theoretical part is devoted to various electrospun materials suitable for energy harvesting. The practical part of the work deals with nanofibers as an energy generator and describes their dielectric parameters. In this part the relative permittivity and loss factor of selected types of nanofibers are measured. Also the triboelectric nanogenerator is made and it's properties are measured.
Description
Citation
POKORNÁ, R. Příprava a optimalizace elektricky zvlákňovaných materiálů vhodných jako generátory elektrické energie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Augustynek, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sekora (člen) Ing. Filip Plešinger, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Harabiš položil otázku: Diskutujte hodnoty napětí v tab. 2 Vaší prezentace. Ing. Plešinger položil otázku: V jakém kroku byl volen odpor? Ing. Sekora položil otázku: Jaký byl princip měření napětí? Jaké je využití tohoto generátoru? Studentka obhájila diplomovou práci a odpověděla na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO