Sledování vlivu teploty na nabíjecí a vybíjecí charakteristiky lithium-iontových baterií

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je seznámit se s problematikou lithium-iontových baterií (Li-ion). Dále se věnuje zejména vybraným komerčním lithium-iontovým bateriím. Součástí diplomové práce bylo také prostudovat základní operační principy, používané materiály, charakteristiky a vývojové směry v oblasti lithium-iontových baterií. V praktické části diplomové práce proběhlo měření klíčových parametrů vybraných typů komerčně dostupných lithium-iontových baterií za běžných teplotních podmínek. Měření bylo opakováno za zvýšené teploty, úkolem bylo pozorovat vliv teploty na vybrané charakteristiky lithium-iontových baterií. Práce obsahuje zhodnocení vlivu zvýšené teploty na vybrané charakteristiky lithium-iontových baterií jak z krátkodobého, tak z dlouhodobého hlediska.
This thesis deals with operation principles of lithium-ion batteries, its degradation principles, capacity fade, materials used, formats, main characteristics, development, uses and mid to high temperature behaviour. The thesis aims to study aging characteristics of commercially available lithium-ion batteries. In the practical part of the thesis, the key parameters of selected types of commercially available lithium-ion batteries were measured under normal temperature conditions. The measurement was repeated at an elevated temperature. Results were analysed and effects of different temperatures on the selected characteristics were concluded both verbally and graphically. A conclusion evaluates short-term and long-term impacts of ambient temperature on rate capability, ageing, capacity fade and longevity.
Description
Citation
DOLEŽELOVÁ, E. Sledování vlivu teploty na nabíjecí a vybíjecí charakteristiky lithium-iontových baterií [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Vítězslav Novák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Kamil Jaššo (člen) doc. Ing. Marie Sedlaříková, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Křivík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Studentka seznámila státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděla otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Jakým způsobem jste počítala uvedenou nábojovou efektivitu? 2. S jakou přesností jste měřila parametry použité pro výpočet prezentované nábojové efektivity? 3. Co je myšleno rozdílem kapacity na cyklus? 4. Proč jsou prezentované křivky průběhů cyklování při normálí a zvýšené teplotě tak odlišné (stabilní a nestabilní)? 5. Byly vámi naměřené charakteristiky naměřeny za stejných podmínek, pro které je udává výrobce?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO