Záporná elektroda pro sodno-iontové baterie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na vývoj záporných elektrodových materiálů pro sodno-iontové baterie. Obsahuje obecné seznámení s problematikou baterií, jejich stručný historický vývoj, základní operační principy, klíčové parametry a rozdělení. Pozornost je ve značné míře věnována bateriím lithium-iontovým, které patří v dnešní době mezi nejpoužívanější a z jejichž technologie vychází sodno-iontové baterie jako jejich potenciální náhrada zejména v oblasti ukládání energie z obnovitelných zdrojů. Nadějným kandidátem pro materiál záporné elektrody sodno-iontových baterií jsou sodné titanáty, jejichž syntéza a následná elektrochemická charakterizace elektrod využívajících sodný titanát jako aktivní materiál je náplní praktické části této práce.
This master’s thesis is focused on the research of negative electrode materials for sodium-ion batteries. It contains a general introduction to the issue of batteries, their brief historical development, basic operating principles, key parameters and classification. Attention is paid to lithium-ion batteries, which are the most used technology today. Sodium-ion batteries as their potential replacement, especially in the field of energy storage from renewable sources, are based on lithium-ion technology. Promising candidates for the material for the negative electrode of sodium-ion batteries are sodium titanates. Their synthesis and subsequent electrochemical characterization of electrodes using sodium titanate as the active material are included in the practical part of this work.
Description
Citation
ŠIMEK, A. Záporná elektroda pro sodno-iontové baterie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. RNDr. Petr Vanýsek, CSc. (předseda) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Čudek, Ph.D. (člen) Ing. Helena Polsterová, CSc. (člen) Ing. Josef Máca, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky komise: Vysvětlete jak jste to vypalovali.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO