Systém vzdáleného monitorování zlomu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Optické bezkontaktní měření vzdálenosti a posuvu se v praxi rozděluje do různých metod, které využívají jiný parametr optického (světelného) signálu. V práci jsou některé metody vysvětleny. Detailněji je popsaná metoda triangulace. Tato metoda je využita pro měření a monitorování posuvu geologických zlomů. Pro toto monitorování je navrhnuto nízkorozpočtové zařízení, které pomocí laserů a snímače určí posuv měřeného objektu v určitém časovém intervalu. Celý systém bude sloužit jako verifikace dat naměřených magnetorezistivními senzory.
In practice, optical non-contact measurement of distance and displacement is divided into various methods that use a different parameter of the optical (light) signal. Some methods are explained in the work. The triangulation method is described in more detail. This method is used to measure and monitor the displacement of geological faults. For this monitoring, a low-budget device is designed, which uses lasers and a sensor to determine the displacement of the measured object in a certain time interval. The whole system will serve as verification of data measured by magnetoresistive sensors.
Description
Citation
JARŮŠEK, J. Systém vzdáleného monitorování zlomu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. František Urban, CSc. (předseda) doc. Ing. Lukáš Fujcik, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Dalibor Biolek, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (člen) Ing. Alexandr Otáhal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále zodpověděl otázky členů komise: Jak bude v praxi realizováno umístění laserů? Jaké všechny geometrické veličiny lze zjistit s touto metodou měření? Které rušivé faktory budou mít vliv na výsledek?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO