Automatická detekce základních fyzikálních vlastností léčiv

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Podávání léků pacientům je ovlivněno lidskou chybou, přičemž nejvíce jsou tím ohroženi polymorbidní geriatričtí pacienti. Trendem dnešní doby je tvorba systémů snižujících chybovost podávání medikace. Tato práce popisuje tvorbu funkčního vzorku zařízení na rozpoznání tablet. Výsledné zařízení bude použito jako podklad k připravovanému grantu Ústavu aplikované farmacie Farmaceutické fakulty MU v Brně. V teoretické části je kladen důraz na právní stránku registrace léčivých přípravků a technologii jejich výroby. V praktické části je popsána výroba zařízení a vývoj detekčních a klasifikačních algoritmů. Klasifikace probíhala na základě jejich barvy, velikosti, tvaru, hmotnosti a lesku. Vyjma hmotnosti byly tyto příznaky vypočteny z fotografií tablet pořízených z více úhlů v zařízení. Budoucí varianty tohoto zařízení by mohly omezit chybovost podávání léků v nejednom domově pro seniory.
The administration of drugs to patients is affected by human error, with polymorbid geriatric patients being most at risk. The trend today is to create systems that reduce the error rate of medication administration. This work describes the creation of a functional sample device for tablet identification. It will serve as proof of concept for grant application of the Department of Applied Pharmacy, Faculty of Pharmacy MU. Theoretical part of this thesis digs into the legislation and registration of pills. Device was created and detection and classification algorithms were developed. The classification worked with parameters detected from photos of pills from different angles in the device. Color of the pill, the size, the weight, it’s shape and the glossiness were taken into account. Future variants of this device could reduce the error rate of administering drugs in more than one home for the elderly.
Description
Citation
VRANA, V. Automatická detekce základních fyzikálních vlastností léčiv [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Martin Augustynek, Ph.D. (předseda) Ing. Martin Mézl, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Sekora (člen) Ing. Filip Plešinger, Ph.D. (člen) Ing. Vratislav Čmiel, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-08
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Harabiš položil otázku: Proč je zařízení napájeno napětím 230 V? Proč je pro osvit potřeba napětí 12 V? Doc. Augustynek položil otázku: Jakou funkci má velká bílá součástka na obrázku ve Vaší prezentaci? Ing. Plešinger položil otázku: Jak jste chtěl implementovat měření váhy? Student obhájil diplomovou práci s výhradami a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO