Rizika spojená s využitím biouhlu v terestrickém ekosystému

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Náplní této bakalářské práce bylo posouzení ekotoxicity biouhlu vyrobeného z čistírenského kalů města Ingolstadt. Biouhel je jednou z možnosti ukládání uhlíku a aplikuje se na půdu. Biouhel má vliv nejen na terestický ekosystém při přímém kontaktu organismů se vzorkem, ale i na akvatický při vyluhování látek z biouhlu do vod. Proto pro posouzení ekotoxikologického účinku byly zvoleny testy v kontaktním a akvatickém uspořádání. Zástupcem destruentů byla žížala hnojní Eisenia fetida, producentů – rostlina salátu setého Lactuca Sativa a z vodních organismů byla zvolena perloočka Daphnia magna. Výsledky testů se mírně lišily, ale nejnižší negativní vliv na testovací organismy vykazovaly vzorky půdy s přídavkem 5 g/kg a 10 g/kg granulovaného biouhlu.
The aim of this bachelor thesis was to assess the ecotoxicity of biochar produced from sewage sludge in Ingolstadt. Biochar is one of the carbon storage options and it’s applied to the soil. Biochar has an effect not only on the terrestrial ecosystem in direct contact of organisms with the sample, but also on aquatic in the leaching of substances from biochar into water. Therefore, contact and aquatic tests were chosen to assess the ecotoxicological effect. The representative of the decomposers was the earthworm Eisenia fetida, the primary producer – the plant Lactuca Sativa and the Daphnia magna was chosen from the aquatic organisms. The test results differed slightly, but the lowest negative effect on the test organisms was shown by soil samples with the addition of 5 g/kg and 10 g/kg granular biochar.
Description
Citation
VALEEVA, A. Rizika spojená s využitím biouhlu v terestrickém ekosystému [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. MVDr. Helena Zlámalová Gargošová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Kučerík, Ph.D. (místopředseda) doc. Mgr. Renata Komendová, Ph.D. (člen) prof. Ing. Vladimír Adamec, CSc. (člen) Ing. Václav Mergl, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Studentka seznámila členy komise s hlavními výsledky své bakalářské práce. Poté byla komise seznámena s posudky vedoucí práce a oponentky. V rámci odpovědí na dotazy oponentky studentka prokázala velký přehled v dané problematice, o čemž také přesvědčila členy komise v následující diskuzi. Poznámky a otázky z diskuze: prof. Adamec: Při experimentu byla dávka biouhlu jednorázová nebo budete sledovat celý systém dále i v čase? prof. Kučerík: Dochází tedy u biouhlu k degradaci nebo sekvestraci uhlíku? Na jakých parametrech to bude záviset? Jak je možné si vysvětlit, že výluh z nemletého biouhlu měl vyšší vodivost a salinitu než výluh z mletého biouhlu? Ing. Mergl: Pro použití v terénu byste doporučila využití biouhlu mletého nebo nemletého?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO