Výroba dílce kabelového dna rozváděče

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce je zaměřena na návrh vhodné technologie pro výrobu dílce kabelového dna rozváděče vysokého napětí, který je vyráběn z hliníku EN AW-1050A. Jako polotovar je zvolen svitek plechu o tloušťce 2 mm. Výrobní série této součásti je stanovena na 300 000 kusů ročně. Pro výběr nejvhodnější technologie výroby řešené součásti bylo provedeno zhodnocení možných způsobů výroby, přičemž jako nejvýhodnější technologie je zvolena metoda sdruženého postupového nástroje, který kombinuje stříhání a ohýbání. Ke zmíněným technologiím je vypracována literární rešerše. Dále je zpracován návrh technologického i konstrukčního řešení, který zahrnuje i návrh sdruženého postupového nástroje. Jako tvářecí stroj je zvolen excentrický lis Mecânica Exacta DM 250, do kterého je nástroj upnut. V poslední fázi je provedeno technicko-ekonomické zhodnocení k ověření vhodnosti navrženého řešení.
This master´s thesis is focused on design of suitable technology of cable bottom part of a switchboard, made from aluminum EN AW-1050A. As the semi-finished product is chosen the coil of sheet metal with a thickness of 2 mm. The production series of this component is 300 000 pieces per year. To select the most suitable technology for the production of solved component the evaluation of different available technologies was carried out, of which as the most appropriate method, the compound tool combining shearing and bending is selected. Literary search was created to the mentioned technologies. Furthermore, the technological and constructional solution is elaborated, which also includes the design of the combined process tool. As a forming machine was selected eccentric press Mecânica Exacta DM 250, where the compound tool is clamped. In the last phase, a technical and economic evaluation is performed to verify the suitability of the proposed solution.
Description
Citation
RADNICKÝ, F. Výroba dílce kabelového dna rozváděče [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (člen) Ing. Monika Horáková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Jak souvisí povolený rádius s tlouštkou materiálu? zodpovězeno 2. K čemu slouží prizmatický střižník? zodpovězeno 3. Co spadá do fixních nákladů? zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO