Návrh zlepšení uspořádání strojního a sociálního vybavení v dílenském komplexu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá technologickým projektováním. Cílem je zlepšení uspořádání strojního vybavení na výrobních plochách a sociálního zázemí na plochách pomocných. Optimalizován je také způsob skladování a manipulace s materiálem. Práce je složena z literární rešerše, ve které jsou vysvětleny vybrané pojmy a základní postupy technologického projektování. Zhodnocení aktuálního stavu představí řešený dílenský komplex, jeho nedostatky a objekty určené ke zlepšení. Jako podklad pro nové návrhy jsou použity výsledky kapacitního propočtu, zhotoveného pro vybraný představitel výroby. Nové koncepty výrobních dílen jsou zaměřeny na zlepšení výrobního procesu z hlediska způsobu uspořádání strojů, manipulace s materiálem a bezpečnosti práce. Ale také na zlepšení sociálního a správního zázemí optimalizací denních místností, šaten a umýváren. Odhad nákladů pro konkrétní návrhy a výběr nejvhodnější varianty tvoří závěrečnou část.
The diploma thesis deals with technological design. The aim is to improve the layout of machinery on production areas and social facilities on auxiliary areas. The method of storage and material handling is also optimized. The thesis consists of a literature research, which explains selected concepts and basic procedures of technological design. The evaluation of the current state will present the workshop complex, its shortcomings and objects intended for improvement. The results of the capacity calculation made for the selected production representative are used as a basis for new designs. The new concepts of production workshops are focused on improving the production process in terms of the way machines are arranged, material handling and work safety. But also to improve the social and administrative background by optimizing day rooms, changing rooms and washrooms. The cost estimate for specific proposals and the selection of the most suitable variant form the final part.
Description
Citation
JANOUŠKOVEC, P. Návrh zlepšení uspořádání strojního a sociálního vybavení v dílenském komplexu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie a průmyslový management
Comittee
doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) prof. Dr. Ing. Libor Beneš (člen) Ing. Monika Horáková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Valášek (člen) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen)
Date of acceptance
2022-06-13
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Nebyla uvažována autmatizace výroby? zodpovězeno 2. Neuvažuje firma o investice do stavebních úprav? zodpovězeno 3. Byla řešena návratnost úprav? zodpovězeno 4. Jakým způsobem byly kalkulovány ceny za stěhování a stavební úpravy? zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO