Monitoring lipofilních vitaminů a provitaminů v dětských výrobcích a možnosti jejich fortifikace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá studiem lipofilních vitamínů se zaměřením na dětské doplňky stravy. Navrhuje vlastní doplněk stravy v podobě gumových cukrovinek s vitamínovou směsí enkapsulovanou do lipozomů. Teoretická část se zaměřuje zejména na charakaterizaci lipofilních vitamínů a jejich monitoring v oblasti trhu. Experimentální část je zaměřená na jejich stanovení v reálných doplňcích stravy (Marťánci, Vibovit Dino a Vitamin Code Kids). Jako nejvhodnější metoda stanovení byla zvolena extrakce v chloroformu a enzymatická metoda, přižemž obě metody byly vyhodnocovány chromatograficky (HPLC). Následně byly připravovány a zcharakterizovány lipozomy. Charakterizace lipozomů byla provedena pomocí měření velikosti vezikul a následného měření krátkodobé a dlouhodobé stability. Stejně připravené lipozomy byly později použity k přípravě gumových cukrovinek. Na závěr bylo navrženo několik typů doplňků stravy s lipozomy, do kterých byly enkapsulovány lipofilní vitamíny. Zrealizovaný návrh vlastního doplňku stravy byl v podobě gumové cukrovinky (ve tvaru gumového medvídka a kávového zrna) z želatiny či ze směsi agaru a alginátu. Navržený doplněk stravy byl podroben senzorické analýze a byly hodnoceny jeho organoleptické vlastnosti.
This bachelor thesis deals with the study of lipophilic vitamins with a focus on children's food supplements. It designs own food supplement in the form of gum confectionery with a vitamin mixture encapsulated in liposomes. The theoretical part focuses mainly on the characterization of lipophilic vitamins and their monitoring in the market. The experimental part is focused on their determination in real food supplements (Marťánci, Vibovit Dino and Vitamin Code Kids). Extraction in chloroform and enzymatic methods were chosen as suitable methods of determination, both methods being evaluated chromatographically (HPLC). Finally, liposomes were prepared and characterized. Liposomes prepared in the same way were later added to the preparation of gum confectionery. Finally, several types of dietary supplements with liposomes were proposed, into which lipophilic vitamins were encapsulated. Design of the food supplement itself was in the form of a gum confectionery (in the shape of a gummy bear and a coffee bean) made of gelatin or a mixture of agar and alginate. The proposed dietary supplement was subjected to sensory analysis and its organoleptic properties were evaluated.
Description
Citation
MARÁČKOVÁ, A. Monitoring lipofilních vitaminů a provitaminů v dětských výrobcích a možnosti jejich fortifikace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a technologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Jaký byl postup při analýze pomocí HPLC? Měli jste k dispozici čistý standard cis a trans formy? Jak si vysvětlujete nízkou účinnost extrakce u karotenů? Po enzymatické hydrolýze účinnost enkapsulace stoupla nad 100 %, jak si to vysvětlujete? Jsou i jiné způsoby stanovení enkapsulační účinnosti? doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. Jako zahušťovadlo jste používali želatinu, agar či alginát, jak se dané cukrovinky lišily v konzistenci? Při vyhodnocení senzorické analýzy uvádíte hvězdicový graf, jaké bylo složení vzorku 5? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. Jak jste odpařovaly organická rozpouštědla ze vzorků? Jaký byl objem odpařovaného rozpouštědla? Studentka výborně odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO