Analýza vonných látek v plazmatem ošetřené cibuli

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou vonných látek v cibuli, která byla před sadbou vystavena působení plazmatu. Úprava proběhla za účelem zjištění, zda se zlepší růst cibule a její výnosy. Teoretická část se zabývá kvantitativními a kvalitativními metodami stanovení těkavých látek. Obsahuje princip a instrumentaci hmotnostní spektrometrie a také tandemového zapojení plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. V experimentální části byl vylisováním získán kapalný vzorek. Po 60 minutách byly syté páry analyzovány pomocí hmotnostní spektrometrie s reaktivní ionizací (PTR-MS). Díky této analýze byla zjištěna koncentrace těkavých látek. Některé vzorky byly analyzovány pomocí plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií pro identifikaci přítomných vonných látek, protože PTR-MS neumožňuje rozlišit izomery. Následně byla data zpracována a vyhodnocena. Ze získaných výsledků je patrné, že úprava plazmatem má vliv na koncentraci vonných látek. Po šesti měsících skladování se zvýšila přítomnost některých těkavých látek v důsledku zvýšené biologické aktivity.
This bachelor thesis deals with the analysis of fragrances in onions, which were exposed to plasma before planting. The adjustment was made to see if onion growth and yields would improve. The theoretical part deals with the quantitative and qualitative methods for the determination of volatile substances. It contains the principle and instrumentation of mass spectrometry as well as the tandem connection of gas chromatography with mass spectrometry. In the experimental part, a liquid sample was obtained by pressing. After 60 minutes, saturated vapors were analyzed by reactive ionization mass spectrometry (PTR-MS). Thanks to this analysis, the concentration of volatile substances was determined. Some samples were analyzed by gas chromatography with mass spectrometer as detector to identify the compounds, because PTR-MS does not allow distinguishing of isomers. Subsequently, the data were processed and evaluated. From the gathered obtained it is clear that the plasma treatment has an effect on the fragrances concentrations. After six months of storage, the presence of some volatile substances increased due to increased biological activity.
Description
Citation
KREJSOVÁ, L. Analýza vonných látek v plazmatem ošetřené cibuli [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdenka Kozáková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Filip Mravec, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Obhajoba proběhla podle následujícího schématu: prezentace student-vyjádření vedoucí/ho-oponentský posudek-reakce na posudek-diskuse s komisí. Studentka přednesla velmi dobrý výtah výsledků své bakalářské práce, zodpověděla dotazy oponentské i členů komise, reagovala na připomínky k bakalářské práci. V diskusi tak studentka prokázala velmi dobrou schopnost orientace v teoretických i praktických základech problematiky bakalářské práce. Komise, s uvážením hodnocení v posudku a vyjádření vedoucí/ho, zhodnotila její bakalářskou práci celkově jako velmi dobrou. Klučáková: Jak zjistíte míru podobnosti? Veselý: K čemu je dobré nerozdělené hmotností spektrum? Proč není v práci není uvedena rešerše na aplikaci plazmatu a plazmatem aktivované vody?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO