3D tisk kovů drátovými metodami svařování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Práce přibližuje nejčastěji používané technologie 3D tisku kovů drátovými metodami svařování, jako WLAM, EBAM a WAAM. Zabývá se jejich principem, dílčími metodami, použitím, dodavateli, a také současnými výzkumy a trendy, které se věnují depozicí tenkých vrstev. Blíže popsaná je technologie CMT se zaměřením na jednotlivé druhy, jako je Cycle step, Advanced, Pulse Advanced, Pin a Braze+. Dále je představeno CMT pracoviště na ÚK ORIAT, FSI VUT v Brně z pohledu jednotlivých komponent, automatizace a robotizace. Konečné zhodnocení ukázalo, že pro požadovanou aplikaci tisku hořčíkových slitin a převislých struktur je zvolené pracoviště vhodné, zejména díky vlastnostem studeného přenosu kovu a nízké pořizovací ceně.
This thesis presents the most commonly used technologies of 3D metal printing by wire welding methods, like WLAM, EBAM and WAAM. Deals with their principles, sub methods, applications, suppliers and also with current researches and trends, which are focused on deposition of thin layers. CMT technology is closely described, with attention on its certain kinds, like Cycle step, Advanced, Pulse Advanced, Pin and Braze+. Then, the CMT workplace at IMID DREAD, FME BUT is described by individual components, automatization and robotization. Final evaluation shows, that the chosen workplace is appropriate for required 3D print of magnesium alloys and overhanging structures, due to cold metal transfer technology and low purchase price.
Description
Citation
PŘIBYLA, D. 3D tisk kovů drátovými metodami svařování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (předseda) Ing. Eva Peterková, Ph.D. (místopředseda) Ing. Michaela Císařová, Ph.D. (člen) Ing. Jaroslav Kubíček, IWE (člen) Ing. Marian Sigmund, Ph.D., IWE (člen) Ing. Miroslav Šlais, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student představil komisi svou práci, její výstupy a závěry a zodpověděl otázky oponenta. Dále byly studentovi položeny následující dotazy: 1. Lze díly vytvořené práškovými technologiemi 3D tisku, vytvořit i drátovými metodami a lze zamezit pórovitosti? (otázka byla plně zodpovězena) 2. Na čem závisí šířka tištěné housenky? (otázka byla plně zodpovězena) 3. Lze využít na místo obrábění i jiné dokončovací technologie ? (otázka byla plně zodpovězena) 4. Porovnejte parametry 3D tisku, pro slitinu hořčíku a železa? (otázka byla částečně zodpovězena)
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO