Mikroskopové sestavy z 3D tisku

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Modulární stavebnicové systémy mikroskopů umožňují zájemcům o mikroskopii praktické seznámení se stavbou světelného mikroskopu. Z tohoto důvodu by bylo vhodné laboratoře Ústavu fyzikálního inženýrství na VUT v Brně takovou stavebnicí vybavit. Za tímto účelem se lze inspirovat open source projektem openUC2, který nabízí optické stavebnice vyráběné kombinací 3D tisku a komerčně dostupných optických komponent. Cílem mé práce je využít volně přístupné databáze dílů a doplnit ji o vlastní návrhy, které by umožnily stavbu specializovaných polarizačních a fluorescenčních mikroskopů. V první části práce jsou představeny metody světelné mikroskopie a vybavení, které je nezbytně nutné pro jejich správnou funkci. Dále jsou shrnuty metody 3D tisku, které jsou využitelné při výrobě navržených dílů. V konstrukční části práce je nad rámec projektu openUC2 představen návrh a konstrukce Köhlerova osvětlovače a motorizovaného posuvu vzorku a objektivu, které jsou sestavené z běžně dostupných součástí. Na základě stavebnice UC2 s mými konstrukčními celky byl navržen transmisní mikroskop, reflexní polarizační mikroskop a light sheet mikroskop. Prvé dva z nich byly realizovány a spolu s jejich řídicím softwarem otestovány.
Modular microscope building kits allow those interested in microscopy to get a hands-on introduction to the construction of a light microscope. For this reason, it would be appropriate to equip the laboratories of the Institute of Physical Engineering at Brno University of Technology with such a kit. The inspiration can be found in the open source project openUC2, which offers optical kits based on a combination of 3D printed and commercially available optical components. The aim of my work is to use the open source parts database and supplement it with my own designs that would enable the construction of specialized polarization and fluorescence microscopes. The first part of the thesis introduces light microscopy methods and the equipment that is essential for their proper operation. Next, the 3D printing methods that are applicable to the fabrication of the designed parts are summarized. Beyond the openUC2, the design of a Köhler illuminator, a motorized stage and a motorized objective slider based on commonly available parts are introduced. A transmission microscope, a reflective polarizing microscope and a light sheet microscope were designed based on the UC2 kit with my construction modules. The first two have been assembled and tested along with their control software.
Description
Citation
ŽÁKOVÁ, V. Mikroskopové sestavy z 3D tisku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Přesná mechanika a optika
Comittee
prof. RNDr. Tomáš Šikola, CSc. (předseda) prof. RNDr. Jiří Spousta, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Pavel Zemánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Ivan Křupka, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Adam Dubroka, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Petr Dub, CSc. (člen) prof. RNDr. Bohumila Lencová, CSc. (člen) prof. RNDr. Miroslav Liška, DrSc. (člen) prof. RNDr. Jiří Petráček, Dr. (člen) prof. RNDr. Radim Chmelík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radek Kalousek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miroslav Kolíbal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Průša, Ph.D. (člen) prof. Mgr. Dominik Munzar, Dr. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Po otázkách oponenta bylo dále diskutováno Tuhost sestavy modulárního mikroskopu. Posuv vzorku, třecí plochy a volba materiálu. Vliv rozptýleného světla. Studentka na otázky odpověděla.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO