Návrh využití letounu Z 143 Lsi pro akrobatický provoz

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá dopadem daných konstrukčních úprav na letoun firmy Zlín Aircraft Z 143 Lsi, jejichž cílem je umožnit provoz letounu v akrobatické kategorii dle předpisu FAR-23. Zásadní částí práce je definice rozmezí letových konfigurací s ohledem na pevnostní omezení a letové výkony letounu. Práce se dále zabývá vlivem těchto změn na provoz v kategoriích normální a cvičná. Poskytnut je také přehled o certifikačních procedurách nutných k umožnění provozu. Cílem práce je poskytnout firmě podklady potřebné k rozhodnutí o vhodnosti konceptu.
This master thesis deals with the impact of given construction changes on the Zlín Aircraft Z 143 Lsi aircraft, the purpose of which is to enable the aircraft to operate in the aerobatic category in accordance with FAR-23 certification guidelines. An important part of the thesis is the definition of permitted flight configurations with respect to the aircrafts´ structural strength limits and flight performance. Furthermore, impact of these changes on flight within the normal and utility categories is investigated. An overview of neccessary certification procedures is provided as well. The goal of the thesis is to supply the company with relevant technical documentation to decide on adequacy of the concept.
Description
Citation
HUB, P. Návrh využití letounu Z 143 Lsi pro akrobatický provoz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavba letadel
Comittee
prof. Ing. Antonín Píštěk, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Daněk, CSc. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) Ing. David Jágr (člen) plk. gšt. doc. Ing. Josef Bajer, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student prezentoval svoji závěrečnou práci. Byl přečten posudek vedoucího. Oponent komentoval svůj posudek osobně, v posudku samotném neměl dotazy. Následovala rozprava k závěrečné práci. Diskutovaly se únavové charakteristiky, spektra zatížení, jejich získání a ověření. Dále se rozebíraly hmotnostní obálky a vliv centráže na obratnost a stabilitu. Student vhodně reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO