Efektivní nakládání s plastovým odpadem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Hlavní náplní předkládané diplomové práce je realizace terénních rozborů separovaného plastového odpadu a prozkoumání problematiky extruzních zkoušek. Praktickým poznatkům předchází rešerše odpadového hospodářství v ČR a seznámení se s problematikou polymerních materiálů. V rámci rešerše je řešena problematika nakládání s plastovým odpadem a příprava polymerních materiálů pro extruzní zkoušky. Teoretické poznatky jsou následně uplatněny při praktické realizaci extruzních zkoušek v laboratořích.
The main content of the submitted diploma thesis is the implementation of analysis of separated plastic waste and examination of the issue of extrusion tests. The practical knowledge is preceded by a search of waste management in the Czech Republic and get acquainted with the issue of polymer materials. The research is about plastic waste management and preparation of polymeric materials for extrusion tests. Theoretical knowledge is then applied in the practical implementation of extrusion tests.
Description
Citation
KOSTKOVÁ, K. Efektivní nakládání s plastovým odpadem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Dr. Ing. Marcus Reppich (předseda) prof. Ing. Petr Stehlík, CSc., dr. h. c. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Jícha, CSc. (člen) doc. Ing. Zdeněk Jegla, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vojtěch Turek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Pavlas, Ph.D. (člen) Ing. Dušan Hrabec, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Lošák, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Pařízek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka představila práci na téma Efektivní nakládání s plastovým odpadem. V úvodní teoretické části byla představeno legislativní pozadí, následoval popis existujících technologií zpracování plastů. V další části byla popsána metodika vzorkování odpadu. Byly prezentovány získané výsledky z praktické části - rozborů odpadu. Popsány jsou jednotlivé frakce, jejich složení. Dále bylo provedeno ekonomické vyhodnocení a srovnání složení plastů ze separovaného sběru a SKO. Závěrem studentka popsala provádění extruzních zkoušek včetně přípravy materiálu a shrnula závěry týkající se recyklovatelnosti plastových odpadů. Otázky oponenta byly zodpovězeny uspokojivě. Komise položila následující doplňující otázky, které byly také zodpovězeny uspokojivě: Jak je v praxi nakládáno s plastovými odpady? Jaké jsou běžně využívané technologie? Jakým způsobem a za jakých podmínek probíhá extruze plastu? Jakým způsobem by mohla být ovlivněna kvalita granulátu vlivem zálohování PET lahví? Jaký je největší přínos diplomantky z vědeckého hlediska?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO