Zabezpečené odečty chytrých elektroměrů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá implementací zabezpečeného push módu standardu DLMS. Představuje standard DLMS/COSEM, obsahuje teorii k zabezpečení zpráv a popisuje, jak funguje push a jeho atributy. Pro tyto účely je využívaná knihovna Gurux v jazyce Java a upraven příklad gurux.dlms.push.listener. Jako server je použita platforma Raspberry Pi. Pro ověření zabezpečení push zpráv byla využita aplikace Wireshark a nástroj Gurux DLMS Translator dostupný v aplikaci Gurux GXDLMSDirector. Následně jsou push zprávy porovnány z hlediska jejich velikosti podle použitého druhu zabezpečení. Čím objemnější je obsah odesílaných dat ve zprávě, tím jsou dodatečná data, potřebná k zabezpečení zprávy, v poměru s celkovým objemem menší.
The work deals with the implementation of the secure push mode of the DLMS standard. It introduces the DLMS/COSEM standard, contains a theory for message security and describes how push works and its attributes. The Gurux library in Java is used and the example gurux.dlms.push.listener is modified. The Raspberry Pi platform is used as the server. Wireshark and the Gurux DLMS Translator available in Gurux GXDLMSDirector were used to verify security of a push message. Subsequently, push messages are compared in terms of their size according to the type of security used. The larger the content of the data sent in the message, the smaller the additional data needed to secure the messages in proportion to the total volume.
Description
Citation
CHALOUPKOVÁ, D. Zabezpečené odečty chytrých elektroměrů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (předseda) JUDr. MgA. Jakub Míšek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Pospíšil (člen) Ing. David Smékal (člen) Mgr. Ing. Pavel Šeda (člen) Ing. Radek Hartman, MBA (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Otázky oponenta diplomové práce: V rámci ukázky je posílán string „Denisa12345“ ale ve Wiresharku je následně zachyceno „Gurux12345“ (původní string z knihovny). Prosím o vysvětlení. Jaký ve váš přínos? Co se vytvořilo? - Studentka vysvětlila otázku. Studentka obhájila bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO