Systém pro vážení včelích úlů s IoT konektivitou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V rámci bakalářské práce bylo navrženo zařízení pro měření parametrů včelího úlu, které vypovídají o stavu včelstva. Mezi měřené parametry patří hmotnost úlu, vnitřní a vnější teplota, vnitřní a vnější vlhkost a atmosférický tlak. Zařízení umožňuje bezdrátový přenos dat pomocí 2G sítě a vhodně interpretuje výsledky. Výhodou je nízká spotřeba zařízení kvůli provozu mimo dosah napájecí sítě.
The purpose of this work is to make a device that can measure some beehive parameters, that can inform you about the conditions in a beehive. These parameters are beehive weight, inner and ambient temperature, inner and ambient humidity and air pressure. The device allows to send the measured data wirelessly through the 2G network and interpret the results in appropriate way. Low power consumption is desirable due to working without the reach of the distribution network.
Description
Citation
HAVRÁNEK, D. Systém pro vážení včelích úlů s IoT konektivitou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Aleš Prokeš, Ph.D. (předseda) Ing. Jiří Dřínovský, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dr. Techn. Vojtěch Derbek (člen) doc. Ing. Petr Drexler, Ph.D. (člen) Ing. Jan Špůrek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student prezentuje výsledky a postupy řešení své bakalářské práce. Následně odpovídá na dotazy vedoucího a oponenta práce a na dotazy členů zkušební komise: Otázka oponenta (doc. Frýza): Jaké jsou prahové úrovně pro odesílání akutních SMS zpráv? Jsou tyto zprávy posílány také s periodou 6 hodin? Není to pozdě? Student dostatečně objasnil Čím si vysvětlujete skokové změny/propady hmotnosti úlu 3. a 4. června 2022 (viz veřejný kanál ThingSpeak)? Student dostatečně objasnil důvody poklesu doc. Drexler Je vaše řešení měření hmotnosti vhodné pro dlouhodobé měření? Student uvádí, že v rámci testování ověřil možnost dlouhodobého měření. Ing. Dřínovský Je možné upravit zařízení pro snímání více úlů najednou? Student uvádí možnosti pro měření více úlů. prof. Prokeš Co je včelař schopný z dat vyčíst? Student popisuje sledovaná data a jejich interpretaci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO