Metody dolování dat pro analýzu textů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá prozkoumáním aktuální metodiky a možností textového dolování a následné aplikace některých metod. V rámci práce byly popsány metody pro předzpracování, metody pro převedení textu do vektorového prostoru a metody pro analýzu textu a diskutováno jejich možné použití. Na text byly použity jednotlivé metody pro předzpracování a následně bylo demonstrováno převedení do vektorového prostoru jednoduchými metodami jako jsou BOW, Bag of n-grams, TF-IDF nebo metodami se strojovým učením které jsou FastText a GloVe. Na získané vektory byly použity metody LSA, LDA, TextRank, kosinová podobnost, pro získání informací z textu.
This bachelor thesis explores the current methodology and possibilities of text mining and the subsequent application of some methods. The thesis described methods for preprocessing, methods for converting text to vector space and methods for text analysis and discusses their possible applications. The different preprocessing methods were applied to the text and then the conversion to vector space was demonstrated using simple methods such as BOW, Bag of n-grams, TF-IDF or with machine learning methods which are FastText and GloVe. LSA, LDA, TextRank and cosine similarity methods were applied to the extracted vectors to extract information from the text.
Description
Citation
KOZÁK, O. Metody dolování dat pro analýzu textů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D. (člen) Ing. Martin Čala, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Jílek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student provedl obhajbu bakalářské práce a popsal svoje dosažené výsledky. Byly přečteny posudky a student odpovědel na otázku oponenta: Co vyplýva z obrázků 1.1 a 5.12? Proběhla diskuze a student odpovědel na dotazy komise: Celkový přínos a smysl využití výsledků této práce. Interpretace dat v obrázku 5.12. Student obhájil bakalářskou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci. V průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO