Simulace měření odporu uzemnění

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V této bakalářské práci byl zkoumán vliv různých modelů půdy a náhodných zemničů na výsledky měření odporu uzemnění při měření 4-pólovóu metodou. Pro stanovení tohoto vlivu byly provedeny simulace v programu Ansys Electronics, ve kterém byly vytvořeny modely půdy (s lokální nehomogenitou, horizontálně dělená půda a půda rozdělená pod úhlem). Do těchto modelů byl umístěn měřený zemnič společně s měřícími elektrodami a byl stanoven jeho odpor jednak simulací měření a také vůči vzdálené zemi. Z rozdílu získaného odporu zemniče měřením a vůči vzdálené zemi pak byl stanoven vliv daného modelu půdy na přesnost měření. Simulacemi bylo zjištěno, že ze všech zkoumaných variant může provádění měření v přítomnosti různých modelů půdy a náhodného zemniče vést k chybě měření do 7,2 %.
In this bachelor thesis, the effect of different soil models and random wire placed underground on the results of earth resistance measurements using the 4-pole method was investigated. To determine this influence, simulations were performed in Ansys Electronics software, in which different soil models (with local inhomogeneity, horizontally divided soil and soil divided at an angle) were created. In these models, the measured earth was placed together with the measured random wire and its resistance was determined by simulating the measurements and with respect to the distant ground. The effect of the different soil models on the accuracy of the measurements was determined from the differences in the resistance of the earth random wire obtained by measurement and with respect to the distant ground. It was found by simulations that, of all the variants investigated, performing measurements in the presence of different soil models and a random wire can lead to a measurement error of up to 7,2 %.
Description
Citation
PIROCHTA, J. Simulace měření odporu uzemnění [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (místopředseda) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) Ing. Václav Vyčítal, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student seznámil komisi se svou bakalářskou prací na téma Simulace měření odporu uzemnění. S posudky seznámili komisi vedoucí práce Ing. Vyčítal a oponent doc. Topolánek. Student odpověděl na otázky oponenta. V rozpravě pokládal dotazy Ing. Vyčítal a doc. Topolánek, student na ně reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO