Elektromagnetická levitace

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
F
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou magnetické levitace. Je rozdělena na dvě hlavní kapitoly. První kapitola je zaměřena na obecné seznámení s magnetickou levitaci. Popisuje druhy magnetické levitace, jejich využití a princip provedení. Konec kapitoly je zaměřen na detailnějšímu popisu magneticky levitovaných vlaků MAGLEV. Popisuje historii vlaků, jejich užití a konstrukci. V druhé kapitole se zaměřuje na návrh zařízení pro demonstraci magnetické levitace. Prvně se zabývá simulací elektromagnetického problému v programu FEMM. Dále pro zvolenou konfiguraci polohy elektromagnetu a levitujícího magnetu popisuje návrh konstrukce zařízení v programu SOLIDWORKS a jeho výrobu. Výsledkem práce je pokus o vyrobení takového zařízení, které dokáže stabilně udržet levitující magnet ve vzduchu.
The thesis deals with the issue of magnetic levitation. It is divided into two main chapters. The first chapter is focused on a general introduction to magnetic levitation. It describes the types of magnetic levitation, their use and the principle of execution. The end of the chapter is focused on a more detailed description of magnetically levitated MAGLEV trains. It describes the history of these trains, their use and construction. The second chapter is focused on the design of a device for demonstrating magnetic levitation. First, it deals with the simulation of an electromagnetic problem in the FEMM program. In addition, for the selected position configuration of the electromagnet and levitating magnet, it describes the design of the construction of the device in SOLIDWORKS and its manufacture. The result of the work is an attempt to make such a device that can stably keep the levitating magnet in the air.
Description
Citation
KONDYS, D. Elektromagnetická levitace [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (místopředseda) Ing. Martin Mach, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Dostál, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Jan Martiš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student prezentoval práci na téma Elektromagnetická levitace. Student shrnul osnovu a zadání práce. Student ukázal simulace magnetické levitace v programu FEMM. Dále prezentoval regulační strukturu udržování elektromagnetu v levitaci, který obsahuje PID regulátor. Student seznámil komisi s výběrem snímače a držáku pro levitaci. Student shrnul všechny chybějící části práce. Student vysvětlil, proč práci nestihl dokončit. Dále student odpověděl na otázky komise, co v práci udělal (návrh řídící a výkonové elektroniky) a co chybí (návrh PID regulátor, realizované desky výkonové elektronicky, mechanická část). Student nebyl schopen vysvětlit, jestli bude fungovat elektromagnet, kde elektrický vodič je navinut na malém jádře. Komise se shodla, že nesplnil body zadání.
Result of defence
práce nebyla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO