Kryptoměna – novodobý druh peněz

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Kryptoměna se stala známým fenoménem ve světě bankovních a elektronických plateb, ale pro širokou veřejnost je stále záhadou, a ne vše je vysvětleno tak, aby s ní mohl kdokoliv obchodovat. Tato práce se zaměřuje na kryptoměny. Studie se zaměřuje na původ kryptoměn, principy, na kterých jejich zabezpečení funguje, proč jsou jejich transakce nevysledovatelné a jak jsou tyto převody prováděny. Následně se práce zabývá tím, kde může majitel uchovávat své kryptoměny, jaké typy peněženek existují, čím se těžba kryptoměn zabývá a co lze jejím prostřednictvím získat. Jednotlivé kryptoměny jsou diskutovány ke konci práce, včetně jejich historie a které peněženky jsou vhodné pro každou minci. Dále se tato práce věnuje fiat měnám, včetně jejich historie a ekonomických funkcí, které plní. Nakonec jsou tyto ekonomické funkce aplikovány na kryptoměny. Cílem této práce je získat větší přehled o kryptoměnách, včetně toho, co jsou zač, jak fungují a jak s nimi zacházet.
Cryptocurrency has become a well-known phenomenon in the worlds of banking and electronic payments, but it is still a mystery to the general public, and not everything is explained so that anybody can trade with it. The focus of this thesis is on cryptocurrency. The study concentrates on the origins of cryptocurrencies, the principles on which their security works, why their transactions are untraceable, and how these transfers are carried out. Subsequently, the thesis deals with where the owner can store his cryptocurrencies, what types of wallets exist, what cryptocurrency mining deals with and what can be obtained through it. Individual cryptocurrencies are discussed in the second chapter of this thesis, including their history, and which wallets are appropriate for each coin. Furthermore, fiat currencies are discussed, including their history and the economic functions they perform. Lastly, these economic functions are applied to cryptocurrency. The purpose of this thesis is to gain a greater understanding of cryptocurrencies, including what they are, how they work, and how to deal with them as well as how they differ from fiat currency.
Description
Citation
PETRENEC, V. Kryptoměna – novodobý druh peněz [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
Angličtina v elektrotechnice a informatice
Comittee
doc. PhDr. Milena Krhutová, Ph.D. (předseda) Mgr. Miroslav Kotásek, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) Mgr. Bc. Magda Sučková, Ph.D. (člen) Mgr. Pavel Sedláček (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student přednesl vcelku zdařilou obhajobu BP a menšími chybami ve výslovnosti a zodpověděl úspěšně otázku oponentky: "Kryptoměna Bitcoin je velice nestabilní - uveďte, prosím, názorně její vývoj od začátku roku 2022 a jaké jsou důvody pro tuto nestabilitu." Proto komise potvrdila navrhovanou známku C.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO