Knihovna pro MODBUS RTU v jazyce FORTH

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je vyvinout knihovnu pro Modbus RTU komunikaci v programovacím jazyce Forth a vytvořit demonstrační jednotku pro ověření funkčnosti vytvořené knihovny. Tato knihovna může být využita například v projektech převážně hobby povahy v oblasti sběru dat a automatizace. Práce také obsahuje kapitoly věnující se Modbus protokolu a jazyku Forth samotnému včetně popisu několika implementací jazyka Forth pro různé mikrokontroléry. Knihovna byla dle zadání úspěšně vyvinuta za použití systému FlashForth, implementace Forth jazyka pro mikrokontroléry Atmega a PIC. Byla taktéž sestavena demonstrační jednotka skládající se z několika Arduino NANO desek pro prokázání funkčnosti knihovny.
The goal of this thesis is to develop a library for Modbus RTU communication using the Forth programming language. A demonstration unit is also to be created. The resulting library can be used for example in hobby projects in the field of data acquisition and automation. The thesis also contains chapters dedicated to the Modbus protocol and the Forth language itself, including descriptions of several Forth implementations for various microcontrollers. The library was developed according to the assignment using FlashForth, a Forth implementation for the Atmega and PIC microcontrollers. The demonstration unit consisting of several Arduino NANO boards was constructed, proving the library functionality.
Description
Citation
KOUŘIL, J. Knihovna pro MODBUS RTU v jazyce FORTH [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
en
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Pavel Václavek, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Beneš, Ph.D. (člen) Ing. Martin Čala, Ph.D. (člen) Ing. Tomáš Jílek, Ph.D. (člen) Ing. Petr Petyovský, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student provedl obhajobu bakalářské práce a popsal svoje dosažené výsledky. Byly přečteny posudky a student odpovědel na otázky oponenta: Co znamená, že je funkce reentrantní a kdy musí byt pro běh systému tato podmínka splněná? Jaký polynom používa výpočet vašeho CRC? Existuje efektivnější výpočetní metoda pro stanovení CRC z hlediska časové náročnosti? Vysvětlete, jak pracuje sdílení sběrnice RS485 na obr. 5.1. a jak se řídi směr toku dat. Proběhla diskuze a student odpovědel na dotazy komise: Motivace a účel práce, volba programovacího jazyka. Student obhájil bakalářskou práci. Komise neměla žádné námitky k řešené práci. V průběhu odborné rozpravy odpověděl na dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO