Analýza procesu stlačování vzduchu jako úložiště energie v systému Ansys Fluent

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce v úvodu pojednává o různých typech akumulace energie. Popisuje jednotlivé technologie, jejich funkce, výhody a nevýhody. Srovnává je na základě poměru ESOI, což je poměr skladované energie a energie investované do výroby. Hlavním typem akumulace energie, kterým se semestrální práce zabývá, je skladování energie pomocí stlačeného vzduchu. V práci je popsán princip tohoto způsobu ukládání energie a také společnosti a projekty, které se touto technologií zabývají nebo ji využívají. Dále je nastíněna problematika ztráty tepelné energie během stačování vzduchu, což vede k výraznému snížení účinnosti. Poslední částí práce je praktická část, která na modelovém příkladu ukazuje průběh teploty a tlaku při čerpání vzduchu do zásobníku.
This bachelor thesis discusses different types of energy storage in the introduction. It describes the different technologies, their functions, advantages and disadvantages. It compares them on the basis of the ESOI ratio, which is the ratio of energy stored on invested. The main type of energy storage covered in the term paper is compressed air energy storage. The thesis describes the principle of a method of energy storage as well the companies and projects that are working on or using this technology. Furthermore, the issue of heat energy loss during air compression is outlined, which leads to a significant reduction in efficiency. The last part of the thesis is a practical part, which uses a model example to show the temperature and pressure evolution during the pumping of air into the storage tank.
Description
Citation
HÁJKOVÁ, V. Analýza procesu stlačování vzduchu jako úložiště energie v systému Ansys Fluent [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Jiří Maxa, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Libich, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Jaššo (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta a komise. Otázky komise k obhajobě: 1. Jaký je princip termočlánku, nastavení systému? 2. Napětí v termočlánku jste nějak dále zpracovávala? 3. Znáte nějaký typ termočlánku?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO