Motory Dieselgas

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá tématem motory Dieselgas. První část práce je zaměřena na historii a vývoj motorů a motorových paliv. Druhá část práce se zabývá vznětovými motory, popisem pracovního cyklu motoru, systémem vstřikování paliva, typy motorových naft, účinností motoru a jeho emisemi. V následující kapitole je zpracován přehled plynných paliv vhodných pro osobní a hromadnou dopravu. Z těchto paliv jsou dále rozvedené dvě nejčastěji využívané. Čtvrtá kapitola pojednává o využití plynných paliv ve vznětových motorech, možnosti přestavby těchto motorů, a to jak přestavbou na zážehový, tak i bez této změny. V poslední kapitole je zpracován vliv na spotřebu a vznik emisí u motorů s duálním pohonem.
This bachelor thesis deals with the topic of Dieselgas engines. The first part work is focused on the history and development of engines and motor fuels. The second part deals with diesel engines, a description of the engine operating cycle, fuel injection system, types of diesel fuel, engine efficiency and emissions. The following chapter provides an overview of gaseous fuels suitable for passenger and public transport. Of these fuels, the two most commonly used are further elaborated. The fourth chapter deals with the use of gaseous fuels in diesel engines, the possibility of conversion of these engines, both by conversion to petrol and without this change. The last chapter deals with the effect on consumption and emissions of dual fuel engines.
Description
Citation
BŘEZINA, T. Motory Dieselgas [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
prof. Ing. Václav Píštěk, DrSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Kučera, Ph.D. (místopředseda) Ing. Lubomír Drápal, Ph.D. (člen) Ing. Jozef Dlugoš, Ph.D. (člen) Ing. Kamil Řehák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student seznámil odbornou komisi se svojí závěrečnou prací. Následovala část, kdy student odpovídal na následující otázky oponenta: Co je to oktanové a cetanové číslo? Vysvětlete, uveďte vzorec a s jakými hodnotami u dnešních paliv se nejčastěji setkáte? - ZODPOVĚDĚL Produkce oxidu uhličitého (CO2) je ve spalovacích motorech ovlivněna jakými faktory? Lze u spalovacích motorů odstranit zcela tuto složku z výfukových plynů? - ZODPOVĚDĚL Odbornou komisí byly dále položeny tyto otázky týkající se závěrečné práce: Ovlivňuje přestavba traktorů na systém dieselgas homologaci kabiny? - ZODPOVĚDĚL Jaké limitní poměry zemního plynu a motorové nafty je možné využít u systému dieselgas? Uvedené poměry jsou hmotnostní či objemové? - ZODPOVĚDĚL
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO