Zařízení pro zkoušky předních vidlic motocyklů a elektrokol

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Jednou z nejdůležitějších částí podvozků motocyklů a kol je teleskopická vidlice. Její správná funkce se testuje na pulsátorech. Výrobci testovacích pulsátorů upínají testované zavěšení svisle a zatěžující síla působí ve směru osy vidlice. Při skutečném přejíždění nerovností různých velikostí se ovšem směr působení síly mění. Z tohoto důvodu bylo vyvinuto přídavné zařízení k pulsátoru, které napodobuje průběh reálného zatížení. Kromě vhodné kinematiky měnící směr působící síly na zavěšení je nutné napodobit i pohyb konce zavěšení. Největší přesnost napodobení sil má zkonstruované zařízení při hodnotách úhlu řízení od 20° do 30°. Neodmyslitelnou částí je také systém uchycení k rámu pulsátoru, který dovoluje upnout velké množství zavěšení s různými rozměry. Pro jednotlivé části zařízení jsou provedeny pevnostní výpočty s maximální působící silou 3 kN. K dalšímu vylepšení kinematiky zatěžování je vhodné provést zkoušky přejezdu kola přes nerovnosti ve skutečnosti a upravit zařízení dle výsledků.
One of the most important parts of motorcycle and bicycle chassis is the telescopic fork. Its proper function is tested on pulsators. The manufacturers of the test pulsators clamp the suspension under test vertically and the load force is applied in the direction of the fork axis. However, the direction of the force changes when actually crossing bumps of different sizes. For this reason, an add-on device to the pulsator has been developed to simulate the real load waveform. In addition to suitable kinematics changing the direction of the force applied to the suspension, the movement of the end of the suspension must also be simulated. The designed device has the highest accuracy in simulating the forces at steering angle values between 20° and 30°. The attachment system to the pulsator frame is also an integral part, allowing a large number of suspensions with different dimensions to be clamped. Strength calculations have been carried out for the individual parts of the device with a maximum applied force of 3 kN. In order to further improve the loading kinematics, it is advisable to carry out tests of the wheel crossing over unevenness in reality and to adjust the device according to the results.
Description
Citation
VANĚK, T. Zařízení pro zkoušky předních vidlic motocyklů a elektrokol [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Základy strojního inženýrství
Comittee
doc. Ing. Daniel Koutný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. David Nečas, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Vlašic, Ph.D. (člen) Ing. Petr Šperka, Ph.D. (člen) Ing. Milan Omasta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a zodpověděl dotazy: 1) Co to je imaginární kolo? K čemu jste je použil? A proč má poloměr ri = 0,3237 mm? - zodpovězeno 2) Jak byste vyráběl díl Vložka (Díl-017)? Nešlo by to udělat nějak levněji? - zodpovězeno 3) Jak se bude vyrábět Podložka (Díl-009)? Nebylo by lepší použití jiný polotovar než tyč? - zodpovězeno 4) Najdete nějaký příklad kde se používá kyvná přední vidlice i dnes? Má kyvná vidlice nějaké výhody? - zodpovězeno Ing. Šperka: Nebude siloměr zatěžován i momentem? Jaká je únosnost siloměru? - zodpovězeno Doc. Koutný: S jakou frekvencí zatěžování se při testování počítá, jak se vypořádáte s dynamickým zatížením? - zodpovězeno Doc. Mazurek: Proč je jeden ze spojů namáhán nejvíce? - zodpovězeno
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO