Design robota pro čištění průmyslových odtahů založeného na technologii tryskání suchým ledem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Cílem práce je navrhnout design robota pro čištění průmyslových odtahů založeného na technologii tryskání suchým ledem, který bude schopen čistit různé druhy a velikosti potrubí. Univerzality robota bylo dosaženo nastavitelností jednotlivých částí a možností přidat dodatečné komponenty pro vertikální pohyb. Možnost vložit robota do potrubí se vstupními otvory různých velikostí je řešena modulárním systémem. Jednoduchost čištění byla zajištěna zakrytováním trupu. Důraz byl kladen i na ergonomii robota.
The aim of this work is to design cleaning robot for industrial air conditioning based on dry ice blasting technology, which will be able to clean different types and sizes of pipes. The versatility of the robot was achieved by the adjustability of the different parts and the possibility to add additional components for vertical movement. The possibility of inserting the robot into pipes with entrance holes of different sizes is solved by a modular system. Ease of cleaning was achieved by covering the body. Focus was also placed on the ergonomics of the robot.
Description
Citation
NOVOTNÝ, V. Design robota pro čištění průmyslových odtahů založeného na technologii tryskání suchým ledem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. (předseda) doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D. (místopředseda) akad. soch. Tamara Buganská (člen) Ing. Dana Rubínová, Ph.D. (člen) akad. soch. Josef Sládek, ArtD. (člen) Mgr. Michal Trávníček (člen) doc. Ing. arch. Jan Rajlich (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Ing. arch. Vladimír Haltof, Ph.D (oponent) Z jakého důvodu je použit navržený tvar utahovacího kolečka? ZODPOVĚZENO Vzhledem k primární funkci přístroje není v práci obsaženo schematické znázornění robota v průřezu potrubí mezních velikostí a tvarů? ZODPOVĚZENO Přístroj musí být snadno přenositelný, lehce omyvatelný a odolný proti špíně i mechanickému poškození. Můžete popsat kritéria? ZODPOVĚZENO Z jakého důvodu je pro rotaci trysky použit pneumatický pohon a nikoliv např. elektromotor? ZODPOVĚZENO doc. akad. soch. Ladislav Křenek, ArtD. Komentář ku kompaktnosti návrhu. doc. Ing. Martin Vrbka, Ph.D Jak dlouhé potrubí dokáže robot obsloužit? ČÁSTEČNĚ ZODPOVĚZENO
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO