Ekonomické a právní aspekty sociálního podnikání v ČR

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
E
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská
Abstract
Diplomová práce je zaměřená na ekonomické a legislativní aspekty sociálního podnikání v České republice. Práce vymezuje základní teoretická východiska sociálního podnikání v České republice, popisuje situaci zdravotně postižených osob ve vztahu k trhu práce a popisuje benefity plynoucí ze zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Dále se práce zaměřuje na aktuální situaci v konkrétní chráněné dílně, která má v plánu rozšířit svoji stávající kapacitu. V závěru je zhodnocena výhodnost takového projektu, dále jsou v závěru shrnuta možná rizika podnikání na chráněném trhu práce a jsou navrhnuta opatření pro budoucí chod stávající chráněné dílny.
The master’s thesis focuses on the economic and legislative aspects of social entrepreneurship in the Czech Republic. The work defines the basic theoretical basis for social entrepreneurship in the Czech Republic, describes the relationship of disabled persons to the labor market, and outlines the benefits connected to employing individuals with disabilities. The thesis further investigates the current situation in a specific sheltered workshop that is planning to expand its capacity. The conclusion of the thesis presents an evaluation of the advantages/profitability of such a project, summarizes the possible risks of entrepreneurship in the protected labor market, and offers suggested measures for the continuation of the sheltered workshop.
Description
Citation
ROUŠOVÁ, P. Ekonomické a právní aspekty sociálního podnikání v ČR [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
prof. Ing. Mária Režňáková, CSc. (předseda) doc. Ing. Ondřej Žižlavský, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Marie Pavláková Dočekalová, Ph.D. (člen) JUDr. Ing. Jan Kopřiva, Ph.D. (člen) Ing. Jan Pěta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-10
Defence
otázky oponenta - odpovězeno. prof. Režňáková - Jaké metody jste v práci použila? - Dotazování, spolupráce s klíčovým odběratelem, literární rešerše, porovnání reality s knižními zdroji. prof. Režňáková - Z jakého důvodu se stanovují cíle práce? - Pro formulaci závěru. doc. Pavláková Dočekalová - Narazila jste v rámci literární rešerše na motiv podniků outsourcovat práci postižených osob?- Nejsou si jistí, jak by s postiženým člověkem měli komunikovat. Z osobního přesvědčení nechtějí člověka přijmout, atd. doc. Pavláková Dočekalová - Jaký je vývoj tohoto přístupu v čase? - Oblíbenost v zaměstnávání postižených osob se zvyšuje. doc. Žižlavský - Kde máte uvedeno ekonomické zhodnocení Vašeho návrhu? - V analytické části. Ing. Pěta - Od 1. 1. 2021 byla zrušena superhrubá mzda? - Ne, zrušeno bylo procento, o které se navyšoval základ pro výpočet čisté mdzy. prof. Režňáková - Práce splňuje požadavky na DP na minimální úrovni.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO