Dopady přídavku vodíku do zemního plynu na parametry provozu parního kotle

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vlivem dopadů přídavku vodíku do zemního plynu na parametry provozu parního kotle. V první části práce je proveden návrh parního kotle na zemní plyn, který se následně přepočítává pro zemní plyn s objemovou koncentrací vodíku v rozsahu 5–50 %. Výpočty pro jednotlivé koncentrace byly provedeny v programu Mathcad a byly umístěny v přílohách. Na závěr jsou výsledky shrnuty a okomentovány.
This work deals with the influence of hydrogen addition to natural gas on the parameters of steam boiler operation. In the first part of the work, a steam boiler for natural gas is designed, which is then recalculated for natural gas with a volume concentration of hydrogen in the range of 5–50 %. Calculations for individual concentrations were performed in the Mathcad program and were placed in the appendices. Finally, the results are summarized and commented.
Description
Citation
KOCMAN, L. Dopady přídavku vodíku do zemního plynu na parametry provozu parního kotle [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Zdeněk Skála, CSc. (předseda) doc. Ing. Marek Baláš, Ph.D. (místopředseda) Ing. Alojz Boko (člen) Ing. Pavel Křemínský (člen) prof. Ing. Jan Hrdlička, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Milčák (člen)
Date of acceptance
2022-06-14
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto otázky: - Přímo nad výtiskem DP byly vyjasněny některé dotazy. - Jak byl navrhován spalinový tah? Otázka byla částečně zodpovězena. - Přimíchávání vodíku - výhřevnost směsného plynu klesá? Otázka byla zodpovězena. - Jak je možné, že při spalování čistého ZP je na konci spalovací komory zobrazená teplota? Otázka byla částečně zodpovězena. - Rozkreslení ekonomizéru. Otázka nebyla uspokojivě zodpovězena.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO