Aplikace moderních technologií pro zvýšení životnosti tvářecích nástrojů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Obsahem této práci je návrh a rozbor možností chlazení tvářecích nástrojů a přípravků pracujících za tepla za využití nejen moderních, ale také i konvenčních technologií. Z těchto návrhů je vybráno technologicky i ekonomicky nejméně náročné řešení chlazení nástrojů s vysokou účinností chladicího efektu, které je následně použito na danou aplikaci. V úvodu práce jsou také popsány teplotní účinky na degradaci tvářecích nástrojů. V průběhu experimentu je analyzována střižná hrana nástroje vyrobeného podle vybraného technologického řešení. V závěru práce je vyhodnocení dosažených výsledků.
The content of this thesis is to design and analyze possible ways of cooling hot forming tools and holders with use of modern and conventional technologies. From this analysis a least technologically and economically difficult solution with high efficiency of cooling effect is chosen and used on specific application. There are also described heat effects on degradation in the beginning of this thesis. Cutting edge of the tool made by the chosen technological solution is also analyzed during the experiment. In the conclusion of this thesis is an evaluation of achieved results.
Description
Citation
BAMBUŠEK, M. Aplikace moderních technologií pro zvýšení životnosti tvářecích nástrojů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
prof. Ing. Miroslav Píška, CSc. (předseda) doc. Ing. Jozef Majerík, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Igor Barényi, Ph.D. (člen) Ing. Martin Madaj, Ph.D. (člen) Ing. Karel Neužil (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Bylo by možné vyrobit součást za studena? zodpovězeno 2. Je možné měřit průtok chladící kapaliny také pomocí jiných snímačů? částečně zodpovězeno 3. V jakém programu byla součást simulována pomocí metody konečných prvků? zodpovězeno 4. Je možné simulovat proudění chladící kapaliny pomocí metody CFD? částečně zodpovězeno 5. Jaká by byla cena nástroje, pokud by se výroba realizovala pomocí 3D tisku? zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO