Využití vakuovací membrány při výrobě dlouhovláknových kompozitů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá výrobou součástí z dlouho vláknových kompozitů s polymerní matricí. Teoretická část přibližuje konvenční způsoby výroby a inovativní způsob výroby s pomocí vakuovací membrány. V experimentální části proběhla úprava staré formy a byla na ní vytvořena vakuovací membrána, která byla následně odzkoušena. Výsledkem testů je analýza celého procesu výroby, jejímž cílem bylo získat seznam konstrukčních úprav, které by měly být vytvořeny při konstrukci nové formy. Další kapitolou je ekonomické srovnání konvenční výroby a výroby s použitím vakuovací membrány. Na závěr práce byla provedena aplikace získaných výsledků do návrhu nové formy. Cílem bylo vytvořit kompletní formu, kterou by bylo možné použít pro sériovou výrobu.
The thesis focuses on the manufacturing process of the composites with fiber reinforcement and polymer matrix. The theoretical part contains a description of conventional manufacturing processes. The experimental part of the thesis was based on the design modification of an old convention mold. The aim was to make design changes for the usage of a vacuum membrane. On the mold were made several tests. The goal was to find out the design faults of the mold. The next chapter focuses on the economic comparison of the conventional process and the reusable vacuum membrane process. The last chapter focuses on the design of a new mold, which is going to be utilized for mass production.
Description
Citation
TALAVÁŠEK, V. Využití vakuovací membrány při výrobě dlouhovláknových kompozitů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Josef Chladil, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Zdeněk Pokorný, Ph.D. (člen) Ing. Jan Dvořáček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Zouhar, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Diplomant seznámil komisi s obsahem a výsledky své diplomové práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise: V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1. Umíte nakreslit závislost viskozity pryskyřice na teplotě? nezodpovězeno 2. Co je to gelpoint? zodpovězeno 3.Kolik procent kompozitních dílů obsahují civilní letadla a proč? zodpovězeno 4.Při kolika kusech nastal z ekonomického hlediska bod zvratu? Zodpovězeno Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO