Valorizace potravinářských odpadů v rámci schématu biorafinerie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Predložená bakalárska práca sa zaoberá štúdiom biotechnologickej produkcie polyhydroxyalkoanátov (PHA), použitím hydrolyzátov z pivovarského mláta a vybraných bakteriálnych zástupcov rodu Schlegelella, Halomonas, Tepidimonas a Burkholderia. Cieľom tejto práce bolo zistiť, či hydrolyzáty pochádzajúce z pivovarského mláta môžu slúžiť ako vhodný substrát pri produkcii PHA. Dôraz bol pritom kladený na rôzne spôsoby predúpravy lignocelulózneho materiálu. Pivovarské mláto bolo podrobené kvantitatívnej analýze a pre komerčný enzýmový kokteil používaný pri hydrolýze, bolo stanovené teplotné a pH optimum. Najefektívnejšia premena cukrov na PHA bola dosiahnutá u baktérie H. organivorans za použitia hydrolyzátu mláta, ktoré bolo upravené plazmou. Hydrolyzáty, ktoré boli pripravené šetrnejšími metódami, obsahovali menej bakteriálnych inhibítorov a dostatočné množstvo cukrov, čím slúžili ako vhodnejší substrát pre rast mikroroganizmov.
The presented bachelor thesis deals with the study of biotechnological production of polyhydroxyalkoanates (PHA), using hydrolysates from brewer’s spelt grain (BSG) and selected bacterial strains Schlegelella, Halomonas, Tepidimonas and Burkholderia. The thesis aims to determine whether it is possible to use BSG hydrolysates as a substrate for PHA production, with the emphasis on different pretreatment methods of the lignocellulosic material. BSG was submitted to quantitative analysis and the optimum temperature and pH of the commercial enzymatic cocktail used for the hydrolysation was determined. The most effective transformation of sugars to PHA was accomplished by bacteria H. organivorans with the use of a hydrolysate from plasma pretreated BSG. Hydrolysates which were prepared with moderate methods, contained less bacterial inhibitors and sufficient amounts of sugars. These hydrolysates served therefore as preferable substrates for the microorganism growth.
Description
Citation
BYSTRICKÁ, K. Valorizace potravinářských odpadů v rámci schématu biorafinerie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
sk
Study field
Biochemická technologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponentky a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. Uváděla jste relativní účinnost enzymatického koktejlu, můžete objasnit výpočet? Co jste použili jako substrát při stanovení enzymové aktivity? Co bylo použito jako standard při kvantifikaci arabinoxylanů? Jak byly sacharidy vyhodnoceny? doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. Při stanovení celkového obsahu fenolických látek v práci uvádíte, že koncentrace fenolických látek byla vztažena na koncentraci cukrů použité při kultivaci, můžete to objasnit? Jaký je celkový obsah sacharidů v mlátu? V práci u hydrolyzátu upraveného plazmou uvádíte poznámku, ž se jedná o koncentrát, můžete to objasnit? doc. RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. Z jakého důvodu jste používali mláto z Atén? Studentka výborně odpověděla na všechny doplňující otázky členů komise, které byly v průběhu diskuse k dané problematice vzneseny. V diskusi studentka prokázala výbornou orientaci v dané problematice. Po diskusi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala nejen výborné odborné znalosti, ale i schopnost samostatné prezentace dosažených výsledků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO