Využití již deponovaných VEP při výrobě cementu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na studium deponovaných vysokoteplotních popílků a jejich zužitkování při výrobě cementu. Teoretická část bakalářské práce se zabývá výrobou a dělením cementů. Jsou řešeny jednotlivé výhody a nevýhody vysokoteplotních a fluidních popílků při přidávání do cementů. Z teoretických poznatků bylo vycházeno pro navrhování následných experimentů. Závěr teoretické části práce se zabývá pucolány. Hlavní náplní experimentální části byla analýza vstupních surovin a následné analyzování mechanických vlastností připravených směsí. Experimenty byly navrhovány v souladu s platnými normami.
This bachelor thesis focuses at study of deposited high-temperatured fly ash and its utilization in production of cement. The theoretical part of the bachelor thesis deals with the production and division of cements. The individual advantages and disadvantages of high-temperature and fluid fly ash when added to cements are addressed. The theoretical knowledge was used to design subsequent experiments. The conclusion of the theoretical part of the work deals with pozzolans. The main content of the experimental part was the analysis of raw materials and subsequent analysis of the mechanical properties of the prepared mixtures. The experiments were designed in accordance with valid standards.
Description
Citation
LUKÁŠEK, D. Využití již deponovaných VEP při výrobě cementu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Wasserbauer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student při obhajobě bakalářské práce na téma Využití již deponovaných VEP při výrobě cementu nejdříve komisi představil problematiku využívání vedlejších energetických produktů a cíle své práce. Následně vysvětlil postup přípravy vzorků a seznámil komisy s použitými metodami. V rámci výsledků se zaměřil především na porovnání dosažených pevností a v závěrečném shrnutí byl komisí vyzván k zodpovězení otázek oponenta: Na základě čeho byly stanoveny vodní součinitele směsí? Jaké normativy a postupy by měly být použity? Jakým způsobem probíhalo vzorkování popílků. (z pohledu různých hloubek, závislosti na času, jaký rozdíl je mezi dvěma ložisky, chemické a fázové složení?) Jakým způsoběm probíhala předpříprava vzorků od vrtu po přípravu malt či jiných analýz a experimentů? (homogenizace, mletí, sušení atd.) Po odpovědích na všechny otázky byly komisí položeny tyto otázky: 1) Muselo by dojít ke změně velikosti částic pro použití jako náhrada cementu? 2) Máte představu jaké další technologie se dají využít? 3) Co je deponie Itálie? Na položené otázky student výborně odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO