Možnosti hydrometalurgického procesu pro získávání lehkých kovů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zaměřuje na sestavení jednotlivých stupňů hydrometalurgického procesu pro získávání lithia, hořčíku a hliníku ze slídy. Hlavním zaměřením byl primární proces hydrometalurgie, tedy loužení slídy za účelem zisku výluhu obohaceného o ionty lithia, hořčíku a hliníku. Koncentrace iontů kovů ve výluhu byla posuzována pomocí F-AAS analýzy, za účelem zjištění účinnosti teploty při loužení, doby loužení, koncentraci loužícího činidla a kalcinaci vstupní slídy.
This bachelor thesis focuses on the assembly of individual stages of the hydrometallurgical process for recovery of lithium, magnesium and aluminum from mica. The main focus was the primary process of hydrometallurgy, i.e. leaching of mica in order to obtain an leachate enriched with lithium, magnesium and aluminum ions. The concentration of metal ions in the leachate was assessed by F-AAS analysis to determine efficiency of the temperature while leaching, leaching time, leaching agent concentration and calcitantion of the input mica.
Description
Citation
SKALÍK, M. Možnosti hydrometalurgického procesu pro získávání lehkých kovů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
bez specializace
Comittee
doc. Ing. František Šoukal, Ph.D. (předseda) prof. RNDr. Josef Jančář, CSc. (člen) prof. Ing. Ladislav Omelka, DrSc. (člen) prof. Ing. Petr Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jaromír Wasserbauer, Ph.D. (člen) doc. Ing. Lucy Vojtová, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Tvrdík (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student obhajoval práci na téma Možnosti hydrometalurgického procesu pro získávání lehkých kovů. V rámci prezentace nejdříve představil cíle a motivaci své práce a možnosti získávání lithia. Následně představil možnosti loužení slídy a metody stanovení koncentrace lithia. V rámci výsledků představil výsledky zaměřené především na zjištění koncentrace lithia ve vzorcích po loužení. Po shrnutí výsledků student odpovídal na otázky oponenta: V práci postrádám informaci o původu suroviny, ale i o obsahu lithia v této surovině. Udány jsou pouze koncentrace lithia v extrakčním roztoku. Na str. 28 se píše, že fengit je lithná slída. Skutečností je, že vzorec fengitu žádné lithium neobsahuje. Nedošlo k záměně s Li-fengitem? V závěru práce je napsáno: „Z výsledků je zřejmé, že nejpomalejším procesem rozpouštění substrátu je difuze od pevné fáze.“ Toto pokládám za poněkud spekulativní. Navrhněte způsob, kterým by uvedené tvrzení bylo možné potvrdit? Komise poté položila tyto otázky: 1) Co jsou krystalografické fáze? 2) Co to znamená kyselina nezachytí objem? 3) Myslíte že by loužení mohla být hlavní metoda pro získávání lithia? 4) Jaká je opakovatelnost výsledků? Na dané otázky student velmi dobře odpověděl.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO