Realizace zvukového efektu Waveshaper

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této bakalářské práce je realizace nelineárního zvukového efektu typu waveshaper. Ten se skládá z těchto základních bloků: uživatelem editovatelná převodní charakteristika, různé typy kmitočtové filtrace a několik stupňů převzorkování. Prototyp tohoto efektu byl nejprve realizován pomocí softwaru Matlab v kombinaci s jeho rozšířením Audio Toolbox. Z důvodu určitých omezení tohoto prototypu způsobených použitým prostředím byl následně celý efekt od základu přepsán do jazyka C++. Pro tuto implementaci byl využit framework JUCE, který je převážně používaný pro tvorbu aplikací určených ke zpracování zvukového signálu. Přechod na toto prostředí umožnil především editaci převodní charakteristiky v reálném čase a převedení efektu do formátu VST3. Kromě stručného představení použitých typů systémů, motivace pro převzorkování a popisu implementace obou prototypů jsou v práci obsaženy i grafické ukázky demonstrující jejich správnou funkčnost. Zvukové soubory související s těmito ukázkami jsou součástí elektronické přílohy.
The aim of this thesis is the implementation of a non-linear audio effect called waveshaper. This type of distortion effect contains the following building blocks: user defined transfer function, several types of filters and an oversampling processor with multiple stages of oversampling. The first prototype of this audio effect was implemented using Matlab and its Audio Toolbox extension. Due to certain limitations of this prototype, the whole audio effect was later completely rewritten in C++. This new implementation uses the JUCE framework which is mainly used for audio application development. The transition to this framework allowed real time editing of the transfer function and a VST3 build of the effect. In addition to a brief introduction of the used system types, motivation for oversampling and the description of the implementation for both prototypes, this thesis also includes graphical examples demonstrating their correct functionality. Audio files related to these examples are included in the electronic attachment.
Description
Citation
LEITGEB, D. Realizace zvukového efektu Waveshaper [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Zvuková produkce a nahrávání
Comittee
doc. Ing. MgA. Mgr. Dan Dlouhý, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Schimmel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Matouš Vrbík (člen) Ing. Daniel Kováč (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-16
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Plánujete pokračovat ve vývoji VST zásuvných modulů? Otázka komise: K čemu slouží ve vaší aplikaci nadvzorkování? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO