Parní turbína pro biomasovou teplárnu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny pro biomasový blok spalující dřevní štěpku s jedním regulovaným odběrem pro topný výměník pracujícím při teplotním spádu 90/110 °C a jmenovitém tepelném výkonu 35 MWt. V práci je proveden detailní návrh průtočných částí parní turbíny od návrhu tepelného schéma pro zadané parametry, přes návrh prvního regulačního stupně a stupňové části turbíny včetně pevnostního výpočtu, až po návrhy vyrovnávacího pístu, systému ucpávek a ložisek. V závěru práce je zkonstruována provozní charakteristika navržené turbíny.
This master thesis deals with the design of a condensing steam turbine for a biomass block burning wood chips with one regulated take for a hot water heat exchanger. The temperature gradient for the hot water is 90/110 ° C. The thesis guides through the designing proces of a steam turbine from the thermal scheme proposed according to the specified parameters, through the design of the regulatory stage and the stage part of the turbine, including strength calculation, to the design of the compensating piston, seals system and bearings. Finally, the operating characteristic of the turbine is constructed.
Description
Citation
CMAJDÁLKA, O. Parní turbína pro biomasovou teplárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Sedlák (člen) Ing. Pavel Nešpor (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Jak byla vytvořena a spočítána provozní charakteristika turbíny? Je možné průtok clonou snížit na nulu? Zodpovězeno. Jaká je odstředivá síla působící na lopatky posledního stupně? Jaký je navržený typ závěsu a proč jste jej zvolil? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO