Kondenzační parní turbína

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem kondenzační parní turbíny pro určité parametry. V úvodní části práce je provedena rešerše o parních turbínách a typech lopatkování. Výpočtová část práce je rozdělena do několika podkapitol, z kterých byly udělány kapitoly větší. Jedna z kapitol se zabývá termodynamickým výpočtem průtokové části parní turbíny pro svorkový výkon 5 MW, otáčky 11 000 min-1 a tlak 0,1 bar (a). Výpočet byl optimalizován pro několik základních pracovních parametrů, kterých je parní kotel schopen dosáhnout s ohledem na nejvyšší možnou termodynamickou účinnost zařízení. Práce obsahuje i vyhodnocení výsledků v podobě grafu. Poté, co došlo k provedení výpočtů pro všechny parametry páry, byl vybrán bod, který svými hodnotami splňuje požadavky na nejvyšší termodynamickou účinnost. Optimální provozní parametry této turbíny jsou takové, že turbína při jmenovité teplotě 490 °C a provozním tlaku 65 bar (a) dosahuje svorkový výkon hodnoty 5190,220 kW. Termodynamická účinnost parní turbíny je 85,07 % a součinitel zpětného využití tepla tzv. reheat factor je 1,0634. Následně byly provedeny základní dimenzovací výpočty. Na výpočty navazuje kapitola s názvem diskuse, kde jsou některé důležité kroky zhodnoceny. Diplomová práce obsahuje i přílohu. Jedná se o ideový podélný řez parní turbínou.
This master’s thesis deals with the design of a condensing steam turbine for certain parameters. In the initial part of the thesis, a research on steam turbines and types of blading is carried out. The computational part of the thesis is divided into several subchapters which have been made into larger chapters. One of the chapters deals with the thermodynamic calculation of the flow section of a steam turbine for a clamp power of 5 MW, a speed of 11,000 min-1 and a pressure of 0,1 bar (a). The calculation has been optimized for several basic operating parameters that the steam boiler is capable of achieving with respect to the highest possible thermodynamic efficiency of the plant. The work includes the evaluation of the results in the form of a graph. After the calculations for all steam parameters have been performed, the point was selected which with it’s values meets the requirements for the highest thermodynamic efficiency. The optimum operating parameters of this turbine are such that the turbine at a nominal temperature of 490 °C and an operating pressure of 65 bar (a) achieves a clamp power of 5190,220 kW. The thermodynamic efficiency of the steam turbine is 85,07 % and the reheat factor is 1,0634. Subsequently, basic dimensioning calculations were performed. The calculations are followed by a chapter entitled discussion where some important steps are evaluated. The master’s thesis also contains an appendix. It is a conceptual longitudinal section of a steam turbine.
Description
Citation
KRŠKA, J. Kondenzační parní turbína [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2022.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Energetické inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jan Fiedler, Dr. (předseda) Ing. Petr Kracík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Sedlák (člen) Ing. Pavel Nešpor (člen) Ing. Tomáš Flimel (člen) Ing. Ladislav Šnajdárek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2022-06-15
Defence
Student odprezentoval obsah své diplomové práce. Otázky oponenta byly zodpovězeny. V průběhu obhajoby byly položeny tyto doplňující otázky: Nakreslete ucpávkový systém turbíny. Jaký byste použil tlak pro zahlcování? Kde bude zaveden vyrovnávací píst? Co by se stalo, pokud by ucpávková pára do turbíny neproudila? Zodpovězeno.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO